DVE GODINE OD TRAGEDIJE U KONTRASTU: Ta noć proganjaće nas dok ne umremo!

Požar u diskoteci

DVE GODINE OD TRAGEDIJE U KONTRASTU: Ta noć proganjaće nas dok ne umremo!

Crna Hronika -
Naša deca su stradala zbog nečije greške i mi, roditelji, želimo da taj „neko“ bude konačno kažnjen, kaže otac stradale Marine Rade Aničić

NOVI SAD - Da se nikad ne ponovi!- Od tog jezivog trenutka kad su mi javili da je moja Marina poginula, pa do danas, suze mi same teku... Svakog dana mi je sve teže... Stalno smo na grobu, a bes me sve više obuzima. Naša deca su stradala zbog nečije greške i svi mi, roditelji, želimo da taj „neko“ konačno bude kažnjen! Međutim, kako teče suđenje, na kraju će ispasti da su sva četvorica optuženih pošteno radili, a da su naša deca kriva što su bila u „Kontrastu“.Ovo za Kurir kaže Rade Aničić, otac Marine Aničić (25) iz Čuruga, koja je na današnji dan pre dve godine sa još petoro gostiju nastradala u stravičnom požaru u „Kontrastu“.

Osim Marine, u diskoteci smrti poginuli su i Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).Policajac me oteraoU Marininoj kući majka Mara, brat Goran i otac Rade i dalje nose crninu. Rade se seća da je tog kobnog 1. aprila 2012. već oko 4.30 sati bio ispred diskoteke.- Drugarica koja je bila s Marinom javila je mom sinu da je Marina ostala u diskoteci. Kad sam došao, samo sam gledao kako da uđem. U jednom momentu jedan od policajaca mi se obratio rečima: „Šta ćeš ti, magarče, ovde, skloni se!“ Nisam mu zapamtio lik, ali te njegove reči me proganjaju do danas. Oterao me je na ono ostrvo između ulica, gde sam čučnuo i urlikao... Marina je te godine trebalo da se venča, da dobijem unuče, a ćerku su mi iz „Kontrasta“ doneli u kovčegu - kroz suze priča Rade. Roditelji Marka Pavlovića Nada i Ljubiša i dalje ne veruju da im se Marko više neće vratiti.- Tog jutra sam, iako mi to nije bio običaj, odmah telefonom pozvao Marka, ali mi se nije javljao. Kasnije sam svratio do sestre i rekao da mi se Marko ne javlja, a ona me smirivala: „Momak je bio u izlasku, pa sad spava, pusti ga“. Dok smo pili kafu, gledali smo na televiziji vest o požaru, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da je moj Makiša bio u tom lokalu - priseća se Ljubiša dok mu suze naviru na oči.Tek oko 10 sati došla su trojica Markovih dobrih drugova.Srušio mi se svet- Gledali su u zemlju, a onda su počeli da plaču. Tad su mi rekli šta se desilo, a meni se srušio ceo svet - tužno priča Ljubiša.Što se suđenja tiče, Pavlović je najogorčeniji na sudiju Zoru Jamušakov.- Primala je veliku platu, a kad je trebalo da izrekne presude, otišla je u penziju. Ne želim ponovo da idem u sud, da opet slušam kako je vatrogasac moje dete preskočio jer nije hteo da mu da kiseonik. Ne mogu ni da gledam optuženog Stanišića kako se okreće i namiguje svojoj ženi. Tačno mi se smeje u lice - kaže očajni Ljubiša.

SuđenjeSVE POČELO IZ POČETKASuđenje vlasniku objekta Alojzu Ganiću, zakupcima Slaviši Stanišiću i Dejanu Ratkoviću, kao i Miroslavu Papugi, električaru angažovanom za električarske radove, u februaru je krenulo iz početka. Sudski spis ima oko 1.300 strana i najobimniji je u Višem sudu. Tokom prvog suđenja saslušano je stotinu svedoka, zaposlenih, gostiju, muzičara, plesačica koje su bile učesnice performansa, kao i porodice žrtava i sudski veštaci.

ČINJENICEPitanja bez odgovora- Zašto je u diskoteci koja prima 150 ljudi bilo 350 gostiju?- Ko je dozvolio da objekat radi bez upotrebne dozvole?- Zašto nije bilo ispravnih protivpožarnih aparata?- Zašto niko nije reagovao na 13 prekršajnih prijava protiv zakupca?- Ko je dozvolio da zastare prijave protiv vlasnika?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track