Hakija Meholjić: Alija Izetbegović žrtvovao Srebreničane za NATO agresiju
Foto: Printscreen Yt

Orićev policajac

Hakija Meholjić: Alija Izetbegović žrtvovao Srebreničane za NATO agresiju

Planeta -
Sa Naserom sam se razišao odavno. Neću da idem pred pravosuđe u Beogradu, kaže ratni načelnik policije u Srebrenici

BEOGRAD - Hakija Meholjić, protiv kojeg Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu zbog zločina na području Srebrenice, izjavio je da je zvanično Sarajevo žrtvovalo Srebreničane da bi izazvalo NATO agresiju, te da ne namerava da se preda srpskom Tužilaštvu.

"Ali, bez obzira na sve, neću ići pred pravosuđe Srbije. Što bih išao tamo kad živim u Srebrenici, u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini. Nigde nisam pobegao, mada sam, još davno imao ponude da to učinim. Zna se čija je mesna nadležnost za postupanje što se tiče spornih događaja, koji se odnose na ovaj deo RS i BiH", kaže ratni načelnik policije u Srebrenici, kada su je kontrolisale muslimanske snage, na čijem je čelu bio Naser Orić.

Podseća da je ispitivan u Hagu i Bijeljini, po prijavama koje su protiv njega podnošene za ratni period, „pa je njima i danas na raspolaganju“.

"Da je bilo osnova za moju krivicu, odavno bih bio iza rešetaka. Vest da se za mene zanima Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije mirno sam primio. Neka svako radi svoj posao. U Srebrenici sam i muče me druge muke, što moj rodni grad umire. Odlaze i Srbi i Muslimani".

Meholjić kaže da se davno razišao sa Naserom Orićem i da nisu u dobrim odnosima. Za razliku od Orića, koji je, kako kaže, „otišao iz Srebrenice u januaru ili februaru 1995. godine, ja sam ostao sve vreme ovde“. Sada je direktor Komunalnog preduzeća, čiji je osnivač Skupština opštine Srebrenica:

"Javnost dobro zna moj stav o Srebrenici i o zločinima koji su se dogodili mojim sunarodnicima. O tome sam svedočio više puta, bez namere da i za dlaku amnestiram zločince. Međutim, uverio sam se, posle posete naše delegacije Aliji Izetbegoviću, tadašnjem predsedniku RBiH, da je zvanično Sarajevo žrtvovalo Srebreničane, kako bi izazvalo NATO agresiju", priča Meholjić.

"Imao sam hrabrosti i odvažnosti, iako suočen sa svim rizicima, da i tada „skrešem u brk“ Aliji šta mislim o tako suludim, a ispostavilo se do neba bolnim odlukama. Zato sada ne može ništa da me uplaši ili izbaci iz koloseka, uključujući i vesti koje stižu iz Beograda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track