Lekari skeptični

HRVATSKA: 3 godine sinu cerebralnu paralizu leči marihuanom

Planeta

Autor:

Davor iz Zagreba od smole lišća kanabisa pravi mast za dete. Šaka se otvorila i ispružila, a mališan stoji uspravno

ZAGREB - Davor je otac 8-godišnjeg dečačića koji od rođenja boluje od cerebralne paralize.

"Desna strana mu je bila sasvim oduzeta, uopšte nije bila pokretljiva. Primetili smo to od njegove prve godine. Intenzivno smo godinama išli na fizioterapije i radili sve što su nam lekari preporučili. Kada je imao četiri godine, čuli smo da neki roditelji koriste za svoju decu ulje kanabisa iz Austrije i Holandije i njime ih masiraju što je pokazalo neke rezultate. Dugoročno mi se činilo da je to skupa varijanta, s putovanjima i riskantnim prelascima granica, pa sam odlučio da sam zasadim kanabis. Ponešto se razumem u agronomiju pa mi nije sve bilo potpuno nepoznato područje", priča Davor.

Otac dečaka sam je pozvao novinare da dođu i vide kako sam pravi lek za koji kaže da mu "spasava dete". U prvi mah je želeo i da imenom i prezimenom izađe u javnost, suoči se s lekarima i pokaže svoje rezultate. Međutim, neki prijatelji iz policije savetovali su mu da to ne radi jer će mu odmah doći socijalna služba i uzeti sina.

I Česi su nedavno u parlamentu usvojili zakon da će marihuanom prepisanom na recept moći da se leče oboleli od raka, Parkinsonove bolesti, multipla skleroze ili psorijaze. Oni će marihuanu za medicinske potrebe najpre uvoziti iz Izraela ili Holandije, a potom će je i sami uzgajati.

Posle godinu i po počeo da pomera ruku

Inače, Davor od smole lišća kanabisa pravi kremu za sina za koju tvrdi da nema psihoaktivnu supstancu THC ili je ima tek neosetno.

"Masirali smo ruku svaki dan dva meseca, pa pauza od mesec dana da vidim da li ima nešto loše, pa za mesec dana ponovo... I sad, šta da vam kažem, posle tri godine sve se ispravilo, ali išao je i na terapije. Doktori su iznenađeni, jer nije imao dobru prognozu, ali ne znaju o čemu je reč", kaže Davor.

"Posle dva-tri meseca masiranja iz zatvorenog šaka se promenila u malo otvorenu, a posle godinu dana u ispruženu. Posle godinu i po počeo je da pomera ruku", tvrdi Davor  drhtavim glasom. Njegov sin sada stoji uspravno uz stolicu, a to je za cerebralnu paralizu, kažu, veliki pomak. Ne tako davno stajaći položaj bio je samo san njegovih roditelja.

Da samostalno uzgaja kanabis, Davor je odlučio pošto je čuo da je ulje kanabisa iz Austrije i Holandije industrijske proizvodnje, a on je hteo da biljka bude poptuno zdrava.

"Zasadio sam nekoliko biljaka kanabisa da vidim šta je to zapravo i to na jednoj planini gde imam plac, jer tamo nije zagađeno. Takođe je i nepristupačno a time i manje riskantno da me neko ulovi", kaže Davor dodajući da je semenje nabavio iz Španije internetom.

Supruga se plaši

Na konstataciju novinara da priča zvuči izuzetno avanturistički, Davor kaže da nema toga što otac ne bi učinio za svoje dete ako veruje da to može da mu pomogne, a ne boji se, kaže, ni policije.

"Nikad me nije bilo strah, a i svestan sam šta radim, nisam glup. Praviš lek za svoje dete koje ti je najvažnije na svetu, a taj lek je zabranjen", nastavlja on opisujući kako je pravio lek - ubranu biljku kanabisa je sušio i list (ne cvet) koristio je kao kremu za spazam. Kremu je napravio tako što je pomešao maslinovo ulje i rastopljeni list-smolu. U isto vreme njegov sin je strogo poštovao i lekarsku terapiju. Davor dodaje i da je najvažnije da se mast priprema na otvorenom jer u zatvorenom može da eksplodira, a smola koju je dobio u stvari je kao propolis.

Otac je sinu kremu napravio tako što je na 100 mililitara maslinovog ulja umešao 30 mililitara smole od lišća, za opuštanje mišića i masažu.

"Rado bih pomogao i drugima, ali supruga se boji, ne želi da reskira", kaže Davor dodajući da je reč o zabranjenoj biljki zbog koje se ide u zatvor.

Lekari skeptični

Hrvatski neurolog dr Maja Roje Novak ističe da su roditelji dece koja imaju cerebralnu paralizu u vrlo teškoj situaciji i ponekad na razne načine nastoje da izvuku svoje dete.

"Lično još nisam čula za takav slučaj. Bojim se da je reč o još jednoj panaceji, odnosno leku za sve i svašta. Gotovo svako biljno ulje ima visoku dozu omega 6 masnih kiselina koje je odlično samo po sebi za cerebralnu paralizu i mozak, pa je moguće da su zato neki roditelji njime zadovoljni. Ali, za to ne treba da bude od konoplje", kaže doktorka dodajući da bi slučaj masaže uljem lišća konoplje, koje se navodno pokazalo odlično za spazam, bio revolucionarno otkriće ako bi se pokazalo istinitim.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (15)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Will

  Will

  Farmaceutska mafija ne zeli da bilo sta procuri u javnost, a sto moze pomoci bolesnim ljudima. Srecom, puno je ovakvih roditelja koji misle 'drugacije'.
  I covek ne leci sina MARIHUANOM, nego uljem od kanabisa..... velika razlika.

  109 Odgovori 
 • boris

  boris

  U Evropi i Srbiji se konoplja gajila normalno do drugog svetskog rata i niko ne pominje nikakve narkomane , sve što se koristi u pogrešne svrhe je njemu na štetu, pa od voća se pravi alkohol pa ga niko ne zabranjuje za uzgajanje. Konoplja inače leči oko 600 bolest ali pošto nemože da se zaštiti kao patent, diskriminisana je od strane farma ... više ceutske industrije, ali to se polako menja,Holandija Češka ako bude pameti i Srbija. Mi smo zaprašeni osiromašpenim uranijumom a konoplja čisti i obnavlja kontaminirano zemljište, ali zbog zakona i medijske blokade ta istina nemože da prođe, bar ne za sada. Čuveni f 117 iz Buđanovaca je napravljen od plastike od konoplje, zato je i nevidljiv.. O etanolu koji bi mogao da se proizvodi iz stabljike (primer Brazil) glupo je i trošiti reči.

  86 Odgovori 
 • Max

  Max

  Bravo Davore,svaka cast.

  66 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Slavisa Milosevic

  Slavisa Milosevic

  Davore kao roditelj u potpunosti te razumem. Nema toga sto se za svoje dete ne moze uciniti, pa i zivot dati. Postoji samo jedna granica, nikada, nikada, ne naskoditi drugom ljudskom bicu, da bi tvom detetu bilo bolje.

  2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti razmatramo tu mogućnost Slavenko Terzić ambasador Srbije u Rusiji

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!