Izbori 2012.

Mediji o pobedi Tomislava NIkolića

Politika

Autor:

Agencija AP navodi da bi, ako bude potvrđena pobeda Nikolića, to "moglo usporiti put Srbije u Evropsku uniju i oživeti tenzije u regionu zbog Nikolićeve nacionalističke politike

TOMA NIKOLIC

BEOGRAD - S naslovima "Iznenađenje" i "Nikolić u vodstvu", elektronski mediji u Hrvatskoj izveštavaju o relativno malom odzivu birača i prenosi da je zamenik predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić proglasio pobedu, rekavši da prednost Tomislava Nikolića na 100 odsto uzorka iznosi 1,5 odsto.

Službenih reagovanja u Hrvatskoj još nema.

Danas poslepodne politički analitičar Žarko Puhovski, koji je, kao i praktički svi mediji i najveći deo javnosti, prognozirao pobedu Borisa Tadića, najavio je da očekuje da Tadić bude predsednik, a Ivica Dačić premijer.

Puhovski, međutim, smatra da se ništa bitno neće promeniti i kad bi pobedio Nikolić.

Nacionalista i desničar Tomislav Nikolić vodi u odnosu na proevropskog kandidata Borisa Tadića, što bi moglo da ugrozi evroinegracije Srbije, javljalju strane novinske agencije u prvim izveštajima posle objavljivanja nezvaničnih preliminarnih rezultata.

Agencija AP navodi da bi, ako bude potvrđena pobeda Nikolića, to "moglo usporiti put Srbije u Evropsku uniju i oživeti tenzije u regionu zbog Nikolićeve nacionalističke politike". AP prenosi objavljivanje preliminarnih rezultata navodeći da "nacionalistički kandidat" vodi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Desničarski opozicioni vođa Tomislav Nikolić neznatno je u prednosti u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji u odnosu na dosadašnjeg predsednika Borisa Tadića, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na projekciju Cesida.

Rojters navodi da je Nikolić bio "ultranacionalistički saveznik" Slobodana Miloševića u vreme kada je NATO bombardovao Srbiju 1999, ali da je posle izgubljenih izbora 2008. pokušao sebe da prikaže kao proevropskog konzervativca. Pobeda Nikolića bi potencijalno mogla da podeli vlast u Srbiji gde se očekuje da će Tadićeva Demokratska stranka ponovo voditi vladu u koaliciji posle parlamentarnih izbora 6. maja, ocenjuje Rojters.

Francuska agencija AFP navodi da se populista Nikolić preobratio u proevropskog političara pošto je dugo osporavao takvu opciju. Ta agencija navodi da se Nikolićeva stranka uoči drugog kruga "povezala s antievropski orijentisanom strankom" što su njegovi protivnici pokušali da iskoriste da ga diskvalifikuju.

AFP je odmah preneo i Nikolićevo obraćanje posle proglašavanja pobede u kojem je istakao da će Srbija ostati na evropskom putu.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nije loto više ono što je bio. Vratite nam Suzanu Mančić Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!