KRVNIK OPET PRETI SRBIJI Haradinaj: Uzećemo vam sve do Niša
Foto: AP Beta

Dokle, bre, više

KRVNIK OPET PRETI SRBIJI Haradinaj: Uzećemo vam sve do Niša

Politika -

Monstrum Ramuš Haradinaj traži da Srbija izbaci Kosovo iz preambule Ustava i poručuje da će, kad postane premijer, u kosovski ustav ubaciti delove Srbije sve do grada na Nišavi

Albanski krvnik Ramuš Haradinaj opet preti - uzeće Srbiji trećinu teritorije kako bi se Kosovo protezalo čak do Niša! Ministar srpske policije Nebojša Stefanović mu je poručio da Niš može da vidi samo iz zatvora.Lider Alijanse za budućnost Kosova kazao je juče da Srbija treba da izbriše Kosovo iz preambule svog Ustava te da će, ukoliko Srbija to ne učini, kada on postane premijer, ubaciti u kosovski ustav da je Kosovo sve do Niša.Niko se ne igra sa namaOve pretnje nisu isprazne kad se uzme u obzir da je na Kosovu upravo izglasano nepoverenje vladi Ise Mustafe, da su novi izbori zakazani za 11. jun, kao i da je rejting Alijanse za budućnost Kosova skočio otkako je Francuska njihovog lidera pustila na slobodu.- Ako Evropa i Amerika ne odrade ovaj posao, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da uvedemo reciprocitet, dok oni drže Kosovo u svom ustavu, onda je red i na nas da trećinu njihove teritorije uvrstimo u našu teritoriju - rekao je Haradinaj za televiziju Rokum.On je kazao da će ukoliko postane premijer, a Srbija za to vreme ne izbriše Kosovo iz svog Ustava, on onda „ubaciti trećinu naše teritorije u njihovu, počevši od Niša“.- Neće više da se s nama poigrava loš komšija - dodao je Haradinaj i nastavio sa opasnim izjavama.- Agendu Srbije kojom se ona ruga Kosovu treba uništiti. Na ovu temu Evropa ne radi ništa. Zahvalan sam Berlinu, koji je imao jasan pristup za mene, ali kad je u pitanju Brisel, ovo nije fer, jer se na Balkanu EU vidi kao strana koja ne može da uveri stranke da donesu teške odluke. Trebalo bi da reaguje Amerika i da Srbiji pokaže njeno mesto - dodao je Haradinaj.

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović kaže da Ramuš Haradinaj Niš može da vidi samo iz okružnog zatvora, i to - iznutra.Koordinisane akcijeJasno je da Haradinaj iskazuje stav kosovskih Albanaca. Nedavno se na teritoriji opštine Orahovac odigrao sastanak, sastali su se Haradinaj i Hašim Tači, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj, koji su razgovarali o problemima koje imaju, nadležnostima različitih institucija koje treba da se formiraju, poput suda za zločine nad Srbima koje su počinili kosovski Albanci, ali i sve aktivnosti koje treba da budu usmerene ka izjavama i konkretnim radnjama za stvaranje takozvane velike Albanije - dodao je Stefanović.Podsetimo, prvi čovek Bujanovca Jonuz Musliju nedavno je izjavio da velika Albanija treba da se prostire čak do Niša.

I Tači provociraSRBI ZAPOČINJU RATOVE, A NE POBEĐUJUSrbija ima plan za podelu Kosova, ali taj trenutak nikada neće doći. Kosovo zna da Srbija ima plan za podelu Kosova i očekujem taj trenutak. Ali opet naglašavam da taj trenutak za Srbiju nikada neće doći. Srbija samo zna da započne rat, ali ne i da u ratu pobedi. Ali kada govorimo o ratovima, svi znamo da Srbija ne zna za pobedu. Znaju da započnu, ali ne znaju za pobedu.

Ivica Dačić, šef diplomatijeNEĆE HARADINAJ DA NAM MENJA USTAVŠef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da neće jedan osvedočeni ratni zločinac kao što je Ramuš Haradinaj da nam menja Ustav Srbije.- A što se Niša tiče, mogu samo da mu poručim da tamo može da ide jedino u zatvor - kaže Dačić.

ČINJENICE4. januara Haradinaj uhapšene na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija27. aprila oslobođen odlukom suda u Francuskoj2012. u Haškom tribunalu pravosnažno oslobođen svih optužbi za ratne zločine na KiM

ReagovanjaAleksandar Vulin IZNENADA:VANJA GRBIĆ ŠOKIRAO JAVNOSTHaradinaj, kao svaki nekažnjeni zločinac, misli da treba da ponavlja zločine. U Prištini se političar ceni prema tome koliko mržnje pokazuje prema Srbiji i Srbima. Njegove pretnje ratom, etničkim čišćenjem i istrebljenjem Srba nisu nepoznate, ali ostaje nepoznato zašto to EU dopušta i toleriše? Srbija ume da se zaštiti od terorista, ali je pitanje da li to ume i EU kada prećutkuje pozive na rat.Marko ĐurićOČEKIVANO OD TERORISTESrbija nikome ne preti, niti se plaši pretnji begunaca od pravde. Ova provokativna Haradinajeva najava je samo još jedna potvrda koliko je puštanje osumnjičenih za najteže zločine na slobodu pretnja za mir i stabilnost u regionu.

K. Blagović - B. Bojić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track