Nemački nedeljnik Špigl tvrdi

Ljudski organi s Kosova završili u Nemačkoj

Politika

Autor:

Mediji u Berlinu objavili da su dve klinike u Regenzburgu i Getingenu povezane s trgovinom organima na Kosovu

kosovo, organi, medikus,  trgovina

Prištinska klinika Medikus glavni organizator

BEOGRAD - Razmotava se klupko!
Nemački nedeljnik Špigl tvrdi da su dve klinike za presađivanje organa u Regenzburgu i Getingenu povezane s trgovinom organima na Kosovu, zbog čega je nemački ministar zdravlja Danijel Bar najavio mogućnost izmene zakona.

- Ako zaključimo da su zakonske rupe olakšale manipulacije na klinikama u Getingenu i Regenzburgu, moraćemo da delujemo - rekao je Bar listu Rur Nahrihten iz Dortmunda.

Predstavnici Misije EU na Kosovu juče, međutim, nisu želeli da komentarišu navode domaće i inostrane štampe da je prištinska klinika „Medikus“ bila uključena u lanac trgovine ljudskim organima.

Do skandala je došlo posle saznanja da se na univerzitetskim klinikama u Regenzburgu i Getingenu masovno manipulisalo podacima i dosijeima kako bi se ‘’izabranim’’ pacijentima, za novac, preko reda i mimo liste čekanja obezbedili organi za presađivanje, a u konkretnim slučajevima pominju se jetre.

Novinari Špigla došli su do saznanja o upletenosti kosovskih vlasti u ilegalnu transplantaciju organa, ali i o umešanosti Nemaca u taj visokoprofitabilni biznis kriminalnih bandi.

Dva krvava traga vode s Kosova u Nemačku, piše Špigl, napominjući da je reč o primaocu bubrega i vlasniku klinike, a obojica su nemački državljani.

Glavni optuženi hirurg, koji je od 2004. do 2006. godine bio šef lekara na klinici u Regenzburgu, gde su uočene manipulacije u 23 slučaja u vezi s transplantacijom organa, a zatim prešao u Getingen, gde je takođe došlo do teških povreda zakona u više od 20 slučajeva, nalazi se pod istragom zbog mita i zločina sa smrtnim ishodom.


Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ova rezolucija apsolutno ne treba nikome osim članicama SB UN da bi se međusobno sporile Dušan Janjić, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!