AMERIKANCI PRIHVATILI IZAZOV SRPSKIH SPECIJALACA: Pripadnici Nacionalne garde Ohaja trčaće Beograski maraton!
Foto: Ambasada SAD

AMERIKANCI PRIHVATILI IZAZOV SRPSKIH SPECIJALACA: Pripadnici Nacionalne garde Ohaja trčaće Beograski maraton!

Društvo -

Osam pripadnika Nacionalne garde Ohaja, među kojima je i pukovnik, trčaće u nedelju Beogradski maraton. Uz njih se izazovu priključilo i sedam pripadnika Evropskih vazduhoplovnih snaga vojske Sjedinjenih Država.

Pripadnici Nacionalne garde Ohaja sleteli su u utorak na vojni aerodrom „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici američkim avionom za dopunu goriva u vazduhu KC 135. Više od 20 članova Nacionalne garde Ohaja došlo je na obuku sa Vojskom Srbije, nastavljajući saradnju dugu 17 godina.

Oni su se za učešće na Beogradskom maratonu odlučili posle dobrih rezultata srpskih specijalaca u Americi.

"Kao odgovor na dominaciju srpskih specijalaca na regionalnom takmičenju „Najbolji ratnik“ prošle godine u Ohaju, doveli smo članove našeg maratonskog tima kako bismo vas sve impresionirali. I ja ću trčati sa njima i biće to moj prvi maraton u životu“, izjavio je pukovnik Džefri Masmen, direktor Programa državnog partnerstva Nacionalne garde Ohaja.

Beogradski maraton, atletika, maraton
foto: Beogradski maraton

Poslednji put u Srbiji bili su bili u septembru prošle godine, kada je komandant Garde general Haris prisustvovao i promociji oficira Vojske Srbije.

“Ovoga puta smo tu sa timom sajber stručnjaka koji će pokušati da objedine akademske institucije, kompanije, institucije Vlade i Vojske, kako bismo napravili sveobuhvatno bezbednosno sajber orkuženje za ljude iz Ohaja i Srbije. Takođe imamo pilote i operatere našeg rezervoara za gorivo KC-135, koji će sa kolegama iz Srbije moći zajedno da uvežbavaju razne tipove operacija. Takođe, imamo članove medicinskog tima koji će ići na VMA", rekao je pukovnik Masmen.

Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja sarađuju od 2007. godine, do sada je realizovano nekoliko zajedničkih vežbi, iz domena sajber bezbednosti, zatim pripremanje snaga za odlazak u mirovne misije.

Kurir.rs/RTS.rs/Preneo: D. P.

Bonus video:

00:09

Počasna garda spremna za dolazak Aleksandra Vučića u Pariz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track