Bombe za Srbiju spremali i pre Klintona

PLAN TRI: SAD htele da nas bombarduju još 1993!

Društvo

Vlada Džordža Buša Starijeg planirala je bombardovanje BiH, Srbije i Crne Gore, pokazuju tajna dokumenta CIA s kojih je nedavno skinuta oznaka „strogo poverljivo“

Džordž Buš,

BEOGRAD - Temeljno spremali plan.
Vlada Džordža Buša Starijeg još početkom 1993. godine planirala je bombardovanje BiH, Srbije i Crne Gore, pokazuju tajna dokumenata CIA s kojih je nedavno skinuta oznaka „strogo poverljivo“.

Akcija bombardovanja imala je zvaničan naziv „Plan tri“, a podrazumevala je vazdušne napade na vojne i industrijske mete i institucije u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Bil Klinton je o ovom planu bio izvešten već u prvoj nedelji mandata, a o detaljima mu je referisao tadašnji načelnik Generalštaba američke vojske, general Kolin Pauel.

Meta

- U prvoj rundi napada mete bi bili bi aerodromi u Banjaluci i Zalužani, mornarička postrojenja u Crnoj Gori, artiljerija oko Sarajeva, postrojenja u sklopu Vladinih institucija bosanskih Srba na Palama i deo vojnih i industrijskih postrojenja u severnoj Srbiji. Drugi talas napada bi uključio taktičke mete. Gubici naših snaga bi bili minimalni, ali bi civilne žrtve bile velike. Napadi bi rezultirali velikim talasom izbeglica. Javni protesti bi bili veliki, a naši ključni saveznici verovatno ne bi pristali da učestvuju u takvoj operaciji. Rusi bi poludeli - objasnio je Pauel, a CIA zapisala u dokumentu koji je sastavljen 29. januara 1993. godine.

Pismo Olbrajtove

Na sastanku državnog i vojnog vrha SAD od 5. februara 1993. godine Klintonov savetnik Sendi Berger predlaže da „SAD čitav problem prepuste Evropljanima“, uključujući i angažovanje vojnih trupa, ali Klinton je to odbio uz komentar da se to ne može uraditi „jer bi SAD izgubile lidersku poziciju u svetu“.

Najratobornija u svojim stavovima bila je tadašnja ambasadorka SAD u UN Medlin Olbrajt, koja je 14. aprila 1993. godine u pismu Klintonovom savetniku Sendiju Bergeru otvoreno zatražila bombardovanje Banjaluke.

- Treba napasti srpske strateške mete, poput energetskih objekata, komunikacija i infrastrukture u gradovima poput Banjaluke - navela je Olbrajtova.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (32)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Ana

  Ana

  Ruzna, zla , odvratna baba.

  110 Odgovori 
 • sono io

  sono io

  ma koliko se mi trudili i popuštali...slušali... želeli... NIKADA nam SAD neće biti prijatelj, .. za njih smo mala, banana država, puna podmitljivih poltrona, i ništa više...

  101 Odgovori 
 • srbija

  srbija

  Ma to je ne moguce, mora da se salite!?:)) Sta je tu cudno narode, oni su nas bombardovali dva puta 45-te! Napravili su vise stete nego Nemci 41.! I jos na nas Uskrs! To nisu cak ni Nemci radili! Trebalo bi knjige iz istorije malo promeniti...

  100 Odgovori 

Poslednji komentar

 • ANTE BAN

  ANTE BAN

  RADOVAN - dakle,Vi biste nekoga zadržavali silom! Proučite špovijest i razliku izmedju Prve i Druge Jugoslavije. A osnovna razlika je u odnosu na Prvu- RAVNOPRAVNOST republika i naroda. I nakon 7 decenija ovo još niste shvatili.

  -2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!