RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Proteruju moldavske i estonske diplomate, predsednik Moldavije traži razgovor sa Putinom
Kišnjev, glavni grad Moldavije, Foto: Wikipedia

ISTOM MEROM

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Proteruju moldavske i estonske diplomate, predsednik Moldavije traži razgovor sa Putinom

Planeta -

Rusija proteruje pet moldavskih diplomata kao odgovor na slične akcije Kišinjeva, saopšteno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Savetnik Ambasade Republike Moldavije u Ruskoj Federaciji N. Mijnja pozvan je 31. maja u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota u kojoj se navodi da je u odgovoru na proterivanje od 29. maja petoro ruskih diplomata iz Kišinjeva, petoro zaposlenih u moldavskoj diplomatskoj misiji u Moskvi proglašeno ’personama non grata‘ i naređeno im je da napuste teritoriju Ruske Federacije u roku od tri dana“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da se Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nada da će Kišinjev "shvatiti kontraproduktivnost svojih neprijateljskih akcija protiv Rusije i destruktivan karakter koraka koji je Moldavija preduzela, a koji je u suprotnosti sa principima partnerstva i međusobnog poverenja“.

Ranije je saopšteno da se predsednik Moldavije Igor Dodon nada da će razgovarati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o situaciji sa proterivanjem ruskih diplomata. Dodon se obratio ruskim vlastima sa zahtevom da ne reaguju na provokacije Vlade Moldavije u vezi sa proterivanjem diplomata.

Istovremeno Rusija je proglasila dvoje estonskih diplomata za nepoželjne kao odgovor na sličan potez Talina, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova danas..

Reč je o generalnom konzulu Estonije u Sankt Peterburgu i direktoru kancelarije generalnog konzulata Estonije u Pskovu kojima je naloženo da napuste teritoriju Ruske Federacije u roku od pet dana.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije saopštilo za Sputnjik da su vlasti naredile konzulu u Narvi Andreju Surgajevu i generalnom konzulu u tom gradu Dmitriju Kazenovu da napuste zemlju ne navodeći razloge za tu odluku.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track