(VIDEO) BUNKER DŽIHAD: Filipinska vojska pred problemom, evo na šta sada udara
Foto: Reuters (3.6.2017)

Filipini

(VIDEO) BUNKER DŽIHAD: Filipinska vojska pred problemom, evo na šta sada udara

Planeta -

Islamistički ekstremisti koji se kriju u Maraviju, na jugu Filipina, spremili su zalihe oružja i hrane po džamijama, tunelima i podrumima, kako bi se pripremili za dugu opsadu, saopštio je jedan zvaničnik, dok bitka za taj grad ulazi u treću nedelju.

Izbegavajući pitanja o tome zašto bitka za Maravi traje toliko dugo, neki oficiri su rekli da je glavni problem što je u gradu još uvek zarobljeno 500-600 civila.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je da bi Maravi mogao da bude oslobođen za tri dana, ali su danas zvaničnici bili malo uzdržaniji što se tiče vremena koje bi bilo potrebno da se grad osvoji, prenosi Rojters.

Oko 400 lokalnih ekstremista, uz podršku oko 40 stranih boraca, upalo je u Maravi 23. maja, ali su ih filipinske snage potpisnule ka centru grada prethodne nedelje nakon ulaska oko 4.000 vojnika uz podršku helikoptera i aviona koji su ih građali raketama i bombama, podseća Rojters.

Skoro 180 osoba je u subotu ubijeno u borbama oko grada Maravija između filipinskih snaga i grupa povezanih sa Islamskom državom, koju predvodi grupa Maute.

Zauzimanje Maravija najveće je upozorenje do sada da Islamska država gradi uporište na jugoistoku Azije i tamo primenjuje brutanlu taktiku već viđenu u Iraku i Siriji.

Pripadnici grupe Maute, naoružani mitraljezima i ručnim topovima, i dalje kontrolišu centar grada, uprkos napadima filipinskih snaga, kako iz vazduha tako i kopnenim putem.

Većina od 200.000 žitelja Maravija do sada je pobeglo.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 16 epizoda: Jurišnici supersila - bradavičasta svinja protiv vrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track