SKANDAL U BANCI SPERME Lekar umesto semenom donatora, žene oplodio ovim!
Foto: Printscreen/ Twitter, Foto: Prinscreen/Twitter

NEVIĐENO

SKANDAL U BANCI SPERME Lekar umesto semenom donatora, žene oplodio ovim!

Planeta -

Jedna banka sperme u Holandiji u središtu je skandala zbog sumnjivih postupaka direktora i lekara koji je optužen da je umesto donora sopstvenom spermom začeo najmanje 22 dece.

Zbog ovih optužbi na račun Jana Karbata, koji je umro početkom aprila u 89. godini, deca rođena posle veštačke oplodnje sada će imati pristup svojim predmetima, izjavila je holandska ministarka zdravlja Edit Šipers.

U pismu koje je ministarka uputila donjem domu parlamenta je otkrila da će arhive te klinike, sada zatvorene, biti prebačene i poverene jednom univerzitetskom medicinskom centru gde će, nakon dobijanja dozvole, biti dostupne.

"Htela sam da predmeti budu sačuvani jer je važno da deca donora imaju priliku da saznaju koje im je poreklo", napisala je ministarka.

Istražitelji "savetuju deci donora da ne pokušavaju da vide predmete, jer će pronaći više pitanja nego odgovora", upozorila je.

Analizu je zatražilo 22 Holanđana rođenih posle veštačke oplodnje, kao i njihovi roditelji.

Karbatov centar je zatvoren 2009. zbog administrativnih nepravilnosti. On je menjao podatke i opise donora sperme i nije poštovao maksimalni broj od šestoro dece pod donoru.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Foto: Printscreen/ Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track