"BOG POSTOJI, SPAŠAVA NAS MULA" Francuski časopis Šarli edbo karikaturom ismevao smrt predsednika Raisija (FOTO)
Foto: prinstcreen Charlie Hebdo

šokantno

"BOG POSTOJI, SPAŠAVA NAS MULA" Francuski časopis Šarli edbo karikaturom ismevao smrt predsednika Raisija (FOTO)

Planeta -

Francuski satirični časopis Šarli ebdo ismevao je smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija na naslovnoj strani jučerašnjeg izdanja. "Bog postoji. Spašava nas mula", stoji natpis na karikaturi. Vidi se i kažiprst koji pritiska helikopter, iz kojeg viri telo jedne osobe.

Podsetimo, Raisi je poginuo u nedelju u padu helikoptera u planinskoj oblasti u blizini granice sa Azerbejdžanom. Ostaci helikoptera koji se srušio u kojima su bili Raisi i ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahian pronađeni su sutradan nakon burne potrage.

Nisu svi Iranci ožalošćeni Raisijevom smrću

Neki Iranci proslavili su smrt predsednika koji je bio poznat po svojim tvrdokornim stavovima. Godinu dana nakon dolaska na vlast, naredio je strožiju primenu iranskog zakona o hidžabu i čednosti, koji ograničava oblačenje i ponašanje žena. U roku od nekoliko nedelja, mlada iranska Kurdkinja Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je uhapsila policija za nerede zbog navodnog kršenja tog zakona.

Kao mladi tužilac u Teheranu, Raisi je sedeo u panelu koji je nadgledao pogubljenja stotina političkih zatvorenika u prestonici 1988. godine, dok se iranski osmogodišnji rat sa Irakom bližio kraju, kažu grupe za ljudska prava.

Inkvizicije poznate kao "komiteti za smrt" sastavljene od verskih sudija, tužilaca i obaveštajnih službenika ministarstava uspostavljene su širom Irana da odlučuju o sudbini hiljada zatvorenika u samovoljnim suđenjima koja traju samo nekoliko minuta, navodi se u izveštaju Amnesti internešenela.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track