RUSI LANSIRALI SVEMIRSKO ORUŽJE?! Dramatično upozorenje američkog generala: Novi hladni rat se SELI U KOSMOS, pljušte optužbe
Foto: Youtube/The Independent/Vox

RUSI LANSIRALI SVEMIRSKO ORUŽJE?! Dramatično upozorenje američkog generala: Novi hladni rat se SELI U KOSMOS, pljušte optužbe

Planeta -

Rusija je verovatno lansirala svemirsko oružje i rasporedila ga u istoj orbiti u kojoj je satelit američke vlade, saopštio je Pentagon.

- Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koji procenjujemo da je verovatno protivsvemirsko oružje za koje se pretpostavlja da je sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti - rekao je portparol Pentagona general-major Pet Rajder na brifingu za novinare u utorak kasno.

Rusko "svemirsko oružje" lansirano 16. maja raspoređeno je "u istu orbitu kao satelit američke vlade", rekao je on.

Satelit
foto: Shutterstock

Rajder je dodao da će Vašington nastaviti da prati situaciju i da je spreman da zaštiti svoje interese.

- Mi imamo odgovornost da budemo spremni da zaštitimo i odbranimo domen, svemirski domen, i da obezbedimo stalnu i neprekidnu podršku združenim i kombinovanim snagama - rekao je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše pitanje o izveštajima da je Moskva lansirala svemirsko oružje.

- Ne mogu to da komentarišem na bilo koji način. Ponašamo se apsolutno u skladu sa međunarodnim pravom, ništa ne kršimo i više puta smo se zalagali za zabranu bilo kakvog oružja u svemiru - rekao je on na redovnom brifingu za novinare u Moskvi.

- Nažalost, ove naše inicijative su odbijene - rekao je Peskov.

Ranije u utorak, Moskva je optužila Sjedinjene Države da nastoje da postave oružje u svemir nakon što je Vašington stavio veto na ruski predlog o neširenju oružja u Ujedinjenim nacijama.

- Oni su još jednom pokazali da njihovi istinski prioriteti u oblasti svemira nisu usmereni na to da kosmos bude bez oružja bilo koje vrste, već na postavljanje oružja u svemir i njegovo pretvaranje u arenu za vojnu konfrontaciju - rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija, raketa
foto: Shutterstock

Svetske sile su poslednjih meseci razmenile optužbe o naoružanju svemira.

Rusija je prošlog meseca stavila veto na američku inicijativu, dok su predlog Moskve u ponedeljak blokirale Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Američki izaslanik Robert Vud rekao je da je predlog Rusije, kojim se sve zemlje pozivaju da "preduzmu hitne mere kako bi zauvek sprečile postavljanje oružja u kosmos", odvraćao pažnju i optužio Moskvu za "diplomatsku obmanu".

On je rekao da je rusko protivsvemirsko oružje "verovatno sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti".

U februaru je Bela kuća saopštila da Rusija razvija antisatelitsko oružje, čije je postojanje potvrđeno nakon što su poslanici upozorili na neodređenu, ali ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti.

(Kurir.rs/Kyiv Post/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track