NEMILOSRDNI NAPADI: Snimak brutalnog granatiranja ukrajinskog sela, Rusi bacaju SPECIJALNE BOMBE (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

ratNA ZONA KOD HARKOVA

NEMILOSRDNI NAPADI: Snimak brutalnog granatiranja ukrajinskog sela, Rusi bacaju SPECIJALNE BOMBE (VIDEO)

Planeta -

Iako je ukrajinski rat izostao iz fokusa poslednjih meseci, on je trenutno možda brutalniji nego ikada. Na stotinama kilometara linije fronta vode se žestoke borbe, a (ne)očekivani upad Rusa preko granice i prodor u drugi najveći ukrajinski grad, Harkov, samo su pojačali žestinu borbi.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak granatiranja sela Bilogorivke u Lugansku. Rusi su koristili veliki broj projektila da bombarduju selo.

Rusija je odustala od taktike brze okupacije Ukrajine u prvim danima rata. Kako je rat sve više odmicao, koristili su se taktikom brutalnog razaranja kako bi vojska umarširala u područja koja su bila toliko razorena da nije preostalo ništa da se brani osim taktičkog položaja.

Posle žestokog bombardovanja sledi invazija oklopnih vozila i pešadije.

Ovo posebno mesto je još uvek nezauzeto.

Ukrajina
foto: PrintScreen Twitter

Klizne bombe

Pored „klasičnog“ granatiranja, Rusija poslednjih meseci sve više koristi takozvane klizne bombe – jeftino, ali veoma razorno oružje – kako bi ojačala svoju ofanzivu u Ukrajini. Smatra se da je više od 200 bačeno za samo nedelju dana tokom napada na ukrajinski grad Vovčansk, koji se nalazi blizu granice u oblasti Harkov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je samo u martu bačeno 3.000 takvih bombi. Šef policije u Vovčansku Oleksij Harkivski izbliza je video udar kliznih bombi: „Nema reči da se opiše posledice takvog bombaškog napada. Ljudi leže rastrgani“.

Masovna upotreba krstarećih bombi od strane Rusije je relativno skorašnja pojava, koja se poslednjih meseci pokazala razornom za ukrajinske snage. Klizne bombe se prave dodavanjem preklopnih krila i satelitske navigacije starim sovjetskim bombama. Oni su jeftini, ali veoma destruktivni, piše Bi-Bi-Si.

Nedavni izveštaj Centra za analizu evropske politike (CEPA) pokazuje da su oni bili odlučujući u osvajanju nekada utvrđenog i ključnog istočnog grada Avdijevke u februaru.

Ruske snage sada koriste krstareće bombe za napad na severni grad Harkov. Ukrajina im je do sada teško odolela.

Rusi imaju ogromne gubitke

Rusi poslednjih nedelja beleže uspehe na ratištu. Ovi uspesi još uvek nisu veliki i još nisu odlučujući, a prate ih ogromni gubici.

Ukrajinske snage saopštile su juče da će 20.5. Poginulo je 1380 ruskih vojnika, a uništeno je 15 tenkova i 34 oklopna vozila. Takođe, Ukrajinci govore o 42 komada artiljerije uništena za samo jedan dan. Jasno je da ukrajinske informacije nisu nezavisno proverene. Ipak, treba dodati da su ove dnevne cifre ranijih meseci uglavnom bile manje, što dovoljno govori da je rat u Ukrajini u surovoj fazi. Možda najbrutalniji do sada.

(Kurir.rs/ Index/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:48

Najmanje četiri civila ubijena tokom granatiranja Donjecka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track