KINA PRVI PUT VEŽBA OPŠTI NAPAD! Nenajavljeni manevri oko Tajvana, ostrvo opkoljeno, crvenom bojom označene NOVE METE
Foto: AP Yan Yan, PLA, Shutterstock

SAMO TRI DANA NAKON PREDSEDNIČKE INAUGURACIJE U TAJPEJU

KINA PRVI PUT VEŽBA OPŠTI NAPAD! Nenajavljeni manevri oko Tajvana, ostrvo opkoljeno, crvenom bojom označene NOVE METE

Planeta -

Kina je započela dvodnevne vojne vežbe oko Tajvana kao "strogu kaznu" za "separatistička dela" uprave ostrva koje Peking smatra kineskom teritorijom.

BBC navodi da su vežbe počele tri dana nakon inauguracije tajvanskog predsednika Vilijama Laja, kojeg su kineske vlasti označile kao "problematičnu osobu koja izaziva probleme".

Ministarstvo odbrane u Tajpeju je najnovije vežbe ocenila kao "iracionalnu provokaciju".

Britanski medijski servis podseća da je Kina već u više navrata u proteklih godinu vežbala opkoljavanje Tajvana borbenim avionima i bojnim brodovima.

Međutim, ovi manveri se po mnogo čemu razlikuju od ranijih.

BBC naglašava da Kina po prvi put simulira opšti napad na ostrvu, umesto samo vežbanja uvođenja ekonomske blokade kao 2022.

Kina, Tajvan
foto: PLA

Takođe, po prvi put su kao mete vežbi označena mala tajvanska ostrva koja su blizu obala kontinentalne Kine.

Na mapi koju je objavila Kineska narodnooslobodilačka vojska crvenom bojom su označena ostrvca Dongjin, Macu, Vućiju i Kinmen.

Pored toga, vojni analitičari primećuju da Kina po prvi put nije unapred najavila izvođenje vežbi, već je potvrdila da se one održavaju tek kada su manevri počeli.

Južno kinesko more, Kina, Filipini, brod, sukob, Sijera Madre, brod Sijera Madre
foto: Shutterstock

Podseća se da su kineske vojne vežbe oko Tajvana iz 2022. bile unapred najavljene iz Pekinga.

Vojni analitičari takođe ukazuju i na to da su kineske vlasti najnovije vežbe označile kao 2024 A, što ukazuje da bi ovi manevri mogli da budu samo prvi u nizu tokom ove godine.

BBC navodi da Kineska narodnooslobodilačka vojska ni ne krije da ovim manevrima vežba opkoljavanje Tajvana, s obzirom na mapu koju je objavila.

Kina, privatna vojska, kineska vojska
foto: Shuitterstock

Na njoj se vidi da se vežbe održavaju na lokacijama oko celog ostrva.

Navodi se da Kina time šalje poruku "kada bismo želeli, mogli bismo da blokiramo to mesto, tako bismo prekinuli snabdevanje namirnicama i potencijalno bacili vladu (u Tajpeju) na kolena".

Tokom ovih vežbi simulira se i invazija na Tajvan, pošto su u nju uključena amfibijska vozila i rakete.

Kina, kineska vojska
foto: Shutterstock

Iz Ministarstva odbrane u Tajpeju je poručeno da je tamošnja vojska u stanju visoke pripravnosti i da "pomno sakuplja obaveštajne podatke".

BBC navodi da ostrvske vlasti ovakvom izjavom zapravo poručuju da, ukoliko Kina ovim manevrima uvežbava invaziju na ostrvo, Tajpej sada može da vidi kako bi se to odigralo i da bude spreman za eventualni napad u budućnosti.

Kinezi na društvenim mrežama traže prelet iznad "predsedničke palate"

BBC navodi da je stanovništvo u Tajpeju prilično ravnodušno prema najnovijim kineskim vojnim vežbama, pošto su one u poslednje vreme postale redovna pojava. Sa druge strane, na kineskim društvenim mrežama vlada mnogo veće uzbuđenje, a tri od deset trenutno najpopularnijih heštegova odnosi se na ove manevre.

Kina, kineska vojska
foto: Shutterstock

- Predlažem da im preletimo iznad "predsedničke palate" u Tajpeju na pet minuta - glasi najbolje ocenjeni komentar ispod vesti kineske državne televizije CCTV na društvenoj mreži Veibo koji ima više od 3.000 lajkova.

Kina: Laj je najgori od svih

Među četiri tajvanska političara koji se zalažu za nezavisnost ostrva novoizabrani predsednik Vilijam Laj je, prema oceni BBC, odmah postao najomraženiji u Pekingu.

Laj Čing-te poznat i kao Vilijam Laj
Laj Čing-te poznat i kao Vilijam Lajfoto: Nicolas Datiche / Sipa Press / Profimedia

U nedavnom komentaru kineske državne televizije CCTV Laj je napadnut zbog "prodavanja teorije o dve nacije" i označen kao najgori od svih zagovornika nezavisnosti.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

03:06

KINA ĆE INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠITI SVOJ SAN O PODMLAĐIVANJU! Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVUKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track