NAJOPASNIJI OTROVI NA SVETU SU U NAŠOJ OKOLINI: Samo 2 kilograma ove supstance može da zbriše kompletno čovečanstvo!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NI NE SLUTIMO ŠTA JE OKO NAS

NAJOPASNIJI OTROVI NA SVETU SU U NAŠOJ OKOLINI: Samo 2 kilograma ove supstance može da zbriše kompletno čovečanstvo!

Planeta -

Arsen količine kapljice kiše ubije čoveka za dva sata. No, i to deluje kao šala u odnosu na ove otrove.

Dominik Burdžes iz BritLaba predstavio je najsmrtonosnije otrove na svetu.

"Kad razmišljamo o najsmrtonosnijim otrovima, većini će na pamet pasti arsen. Engleski kralj Džordž III, Napoleon Bonaparta i kineski car Gaungsi svi su redom, smatra se, umrli od trovanja arsenom, ili tako što ih je neko otrovao ili usled slučajnog trovanja", kaže on.

Samo 200 miligrama arsena, što odgovara otprilike jednoj kapi kiše, dovoljno je da ubije nekoga za dva sata.

Prvi znak trovanja je metalni ukus u ustima, posle čega sledi povraćanje, napadi i smrt.

Zvuči jezivo, ali čak i arsen deluje kao praktično neškodljiv kad se uporedi s nekim drugim stvarima koje navodi Burdžes.

Tetrodotoksin je otrov koji je izdvojen iz naduvane ribe, ponekad znane i kao kuglasta riba, kao i iz plavoprstenaste hobotnice (hapalochlaena). Žrtvu ostavlja paralizovanom, dok joj telo prolazi kroz jezivu agoniju.

"Jezik i usne počinju da peku, u ustima dolazi do prave erupcije pljuvačke i telo počinje da se strašno znoji", objašnjava Burdžes.

Sve to se dešava dok je žrtva savršeno svesna, ali ne može ni da se makne. Smrt nastupa nakon mučenja koje traje šest sati, a protivotrov ne postoji.

foto: Profimedia

Neki stručnjaci smatraju da vudu vračevi koriste ili su koristili upravo taj otrov, ali u sićušnim dozama kako bi kod pojedinaca izazvali trans nalik na zombije. Naučna potvrda za ovakvu teoriju još ne postoji.

Najgori otrovi su često zaprepaščujuće blizu naših kuća. Jedan od takvih je srčani glikozid digoksin, koji može da se pronađe u najobičnijem cveću u našim baštama, kao što su đurđevak i oleandar. Samo dva kilograma tog otrova, vešto raspoređeno i dozirano, bilo bi sasvim dovoljno da se zbriše kompletno čovečanstvo.

(Kurir.rs/ Express.hr)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track