BURNO U ŠPANIJI: Evropa kaže da je referendum nelegalan, španske vlasti neće da povuku policiju iz Katalonije
Foto: EPA

DAN POSLE REFERENDUMA

BURNO U ŠPANIJI: Evropa kaže da je referendum nelegalan, španske vlasti neće da povuku policiju iz Katalonije

Planeta -

U Kataloniji je nedelja, kada su građani pokušali da glasaju na referendumu o otcepljenju te pokrajine od Španije, protekla veoma burno - španska nacionalna policija intervenisala je kako bi zatvorila birališta širom Katalonije, pri čemu se brutalno sukobila sa glasačima.

Kako je protekao jučerašnji dan, možete pogledati OVDE.

foto: EPA, AP

Katalonska vlada je objavila da je na jučerašnjem referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 miliona birača, od čega ih je 90 odsto glasalo za nezavisnost te severnoistočne španske pokrajine.

Rojters navodi da je izlaznost u Kataloniji bila oko 42,3 odsto, a pravo glasa imalo je 5,34 miliona ljudi.

"Od 2.262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplenjeni, na 2.020.144 je zaokruženo 'DA', 176.566 glasača je zaokružilo 'NE', 45.586 listića je bilo neispunjeno, a 20.129 nevažeće", objavila je katalonska vlada na Tviteru.

U regiji je registrovano 5,3 miliona građana s pravom glasa, a BBC piše kako ih je na izbore izašlo 42,3 odsto. Birališta u Kataloniji su zatvorena u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o nezavisnosti uprkos sudskoj zabrani referenduma i snažnoj intervenciji policije.

foto: EPA

17:30 - Katalonski predsednik Karles Puđdemon je izjavio da ne planira "traumatično" razdvajanje od Španije nakon što je juče taj španski region održao referendum o nezavisnosti koji Madrid smatra nelegalnim.

"Ne želimo traumatičan razlaz... Želimo razumevanje sa španskom vladom", rekao je Pudždemon na konferenciji za novinare, prenosi BBC.

On je dodao da nije imao kontakt sa španskom vladom premijera Marijana Rahoja.

Puđždemon je najavio formiranje specijalne komisije koja bi trebalo da istraži tvrdnje o kršenju osnovnih ljudskih prava i najavio pravnu akciju protiv "odgovornih za nasilje", prenele su agencije.

Katalonski predsednik je rekao i da su do sada 73 Katalonca podnela zvanične tužbe protiv brutalnosti policije.

17:23 - Španski ministar unutrašnjih poslova Huan Ignasio Zojdo je danas izrazio žaljenje jer je nekoliko stotina osoba povređeno u nedelju tokom referenduma o nezavisnosti Katalonije, ali je naglasio da će na tom području ostati nekoliko hiljada policajaca koji su poslati kao pojačanje.

Zojdo je izjavio da su policajci delovali u skladu sa sudskom odlukom o zabrani referenduma, ali je dodao da bi voleo da se neki incidenti nisu dogodili. Policija je samo pokušala da ukloni izborni materijal. Na nekim mestima je naišla na otpor, rekao je Zojdo.

17:10 - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa španskim premijerom Marijanom Rahojom da se "zalaže za ustavno jedinstvo Španije", saopštila je Jelisejska palata dan posle referenduma u Kataloniji, autonomnom regionu Kraljevine Španije.

Makron je rekao da za njega "postoji samo jedan sagovornik, a to je Rahoj", dodaje se u kratko saopštenju u kojem se ne pominje nasilje koje je izbilo izmedju gradjana i policije u Kataloniji.

15:35 - Predsednik španske pokrajine Katalonije Karles Puđdemon ocenio je danas da je neophodno međunarodno posredovanje u rešavanju krize između centralnih vlasti Madrida i Katalonije.

"Potrebno je prisustvo treće strane, i to međunarodne koja bi bila efikasnija", rekao je Puđdemon novinarima u Barseloni i dodao da želi da bude stvorena "opuštenija atmosfera".

15:10 - Portparol Evropske komisije Margaritas Skinjas izjavio je danas da Katalonija i Kosovo nisu slučajevi za poređenje.

Na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanja o referendumu o nezavisnosti Katalonije, Skinjas je rekao da je Španija država članica Evropske unije.

"Kada je reč o priznanju Kosova, to je vrlo specifičan kontekst. To je stvar više... rezolucija UN i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima", rekao je Skinjas. Dodao je da za Evropsku komisiju Katalonija i Kosovo "nisu situacije za poređenje".

14.57 - UN pozvale Španiju da istraži nasilje tokom referenduma u Kataloniji

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozvao je danas španske vlasti da sprovedu "nepristrasnu" istragu nasilja u Kataloniji tokom jučerašnjeg referenduma koje su centralne vlasti u Madridu zabranile.

"Veoma sam uznemiren nasiljem u nedelju u Kataloniji... Pozivam španske vlasti da garantuju punu, nezavisnu i nepristrasnu istragu o svim delima nasilja", rekao je Zeid i dodao da policijske intervencije moraju uvek da budu "srazmerne" i samo u slučaju neophodnosti.

foto: Reuters

13.48 - Protesti na ulicama Barselone

Dan posle referenduma, na ulice je izašlo nekoliko hiljada ljudi, pristalica nezavisnosti Katalonije. Uživo možete pratiti OVDE.

13.36 - Puđdemon: Sklonite svu policiju sa naše teritorije

Lider Katalonije, Karles Puđdemon, zatražio je od španske vlade da ukloni svu nacionalnu policiju sa teritorije Katalonije.

13.30 - Ko su, zapravo, Katalonci i zašto hoće nezavisnost?

Opširnije o tome OVDE.

13.25 - Puđdemon: Rezultat referenduma obavezujući

Katalonski lider Karles Puđdemon izjavio je danas da je rezultat referenduma o nezavisnosti obavezujući i pozvao na "međunarodno posredovanje" u rešavanju krize sa Madridom.

Puđdemon je rekao da konačni rezultati glasanja neće biti danas predstavljeni regionalnom parlamentu, a verovatno se to neće ni sutra dogoditi.

13.00 - Ko je Karles Puđdemon, lider Katalonije i glavni zagovornik nezavisnosti? Više o njemu pročitajte OVDE.

12.19 - Evropska komisija: Referendum nije legalan

"Verujemo Marijanu Rahoju da će rešiti komplikovan proces uz puno poštovanje Ustava i građanskih prava", navodi se. O tome opširnije pročitajte OVDE.

12.00 - Španija bi mogla da suspenduje autonomiju Katalonije

Španija bi mogla da upotrebi svoje ustavno ovlašćenje da suspenduje katalonsku autonomiju ukoliko regionalni parlament proglasi nezavisnost, rekao je danas španski ministar pravde Rafael Katala, dan nakon što je u Kataloniji održan referendum o nezavisnosti, koji je Madrid zabranio.

Prema Članu 155 španskog Ustava, centralna vlada može da suspenduje autonomna ovlašćenja te severoistočne španske pokrajine, navodi Rojters.

"Član 155 je tu. Iskoristićemo svu snagu zakona. Naša obaveza je da rešavamo probleme i to ćemo učiniti, čak i ako bi korisćenje pojedinih mera moglo da zaboli. Ali, ako neko proglasi nezavisnost, moraćemo da im kažemo da ne mogu", rekao je Katala španskoj televiziji.

11.00 - Naelektrisana atmosfera, brutalna policija

Naelektrisana atmosfera, brutalna policija, referendum pomoću "štapa i kanapa", prenosi Dojče vele izveštaje iz Katalonije, uz konstataciju da je u tom glasanju sumnjive regularnosti učestvovalo svega 42 odsto Katalonaca.

foto: EPA

Čitava atmosfera u Kataloniji nije kumovala samo malom odzivu - pošto je prema ranijim anketama čak 80 odsto ljudi htelo da dobije priliku da glasa - već i haotičnoj proceduri glasanja.

10.21 - Sednica katalonske vlade, Rahoj sa političkim liderima

Katalonska vlada održaće danas sednicu iza zatvorenih vrata kako bi razmotrila naredne korake u planovima za proglašenje nezavisnosti od Španije.

Regionalni zvaničnici saopštili su da je glasanje, koje je španska vlada proglazila nezakonitim, pokazuje da je većina za secesiju, prenosi AP.

foto: AP

Katalonski predsednik Karles Pudždemon predsedavaće današnjim sastankom, na kome se očekuje da će se razmatrati da se zatraži od regionalnog parlamenta glasanje o deklaraciji o nezavisnosti tokom ove nedelje.

Španski premijer Marijano Rahoj, u međuvremenu, sastaje se sa liderima partija na vlasti, a pre održavanja sednice na kojoj bi se raspravljalo o tome kako se suočiti sa najozbiljnijom krizom u zemlji u poslednjih nekoliko decenija.

foto: Reuters

10.04 - Papa Franja: Katalonijo, nemoj se bojati jedinstva

Papa Franja pozvao je Evropljane da se ne plaše jedinstva i da ostave po strani "nacionalističke i druge lične interese".

foto: Profimedia

"Ne plašite se jedinstva! Neka posebni interesi i nacionalizam ne čine uzaludnim hrabre snove osnivača EU", poručio je papa Franja. AP primećuje da papa nije pomenuo nasilje policije tokom referenduma u toj španskoj pokrajini. Vatikan je nagovestio da ne podržava napore za nezavisnost Katalonije.

10.00 Referendum uzdrmao i akcije španskih firmi

Akcije španskih kompanija su potonule danas nakon jučerašnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije tokom kojeg je došlo do sukoba između građana i policije, uzdrmavši i tržišta širom Evrope usled pada vrednosti akcija banaka zbog političke neizvesnosti.

Akcije španskih banaka su na otvaranju trgovanja znatno oslabile, između 1,8 i 3,2 odsto, što je dovelo do slabljenja IBEX-a, pri čemu su najgore rezultate zabeležile Banko Sabadel i Kajksbank sa sedištem u Kataloniji.

9.15 - ĐUKANOVIĆ: Dešavanja u Španiji dodatno će uzdrmati EU

"Dešavanja u Španiji dodatno će uzdrmati Evropsku uniju nakon Bregzita i ekonomske krize, kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

"Nadam se da će EU naći racionalan odgovor koji će poslati da se tenzije smire u Španiji i da se na neki način sve to kanališe kroz demokratske procedure, da se EU pojavi kao posrednik između centralnih španskih vlasti i Katalonije", naglasio je.

foto: AP

On je dodao da je očigledno da je sindrom "balkanizacije" zahvatio i to poluostrvo i da će posledice nakon referenduma po Španiju biti " dugoročno podeljeno društvo".

Smatra da referendum nije imao "pun demokratski kapacitet" imajući u vidi odluku Ustavnog suda Španije o njegovom održavanju, ali i sam način njegovog održavanja gde su glasači sami štampali listiće kod kiće i donosili ih.

foto: Reuters

08.30 - MAS: Španija potpuno izgubila kontrolu

Bivši katalonski lider Artur Mas izjavio je da je policijsko nasilje tokom referendum u Barseloni dokaz da je španska država potpuno izgubila kontrolu.

"Mislim da je patetično, dramatično i neprihvatljivo. Demokratska država u 21. veku ne može da dozvoli policiji da nasilno postupaju prema građanima koji su izašli da glasaju i odluče o budućnosti zemlje", naveo je Mas.

Prethodni lider te španske provincije Artur Mas organizovao je 2014. godine neobavezujući referendum na kojem je oko 80 odsto izašlih glasalo za otcepljenje od Španije.

8.15 - Crnadak: BiH podržava teritorijalni integritet Španije

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak poručio je da BiH podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kraljevine Španije i da će nastaviti sa razvojem dobrih bilateralnih odnosa.

foto: EPA

Crnadak je, u telefonskom razgovoru sa španskim ambasadorom u BiH Huanom Boskom Himenezom Sorijanom povodom referenduma u Kataloniji, rekao da se događaji u Španiji prate sa velikom pažnjom.

8.00 - Pudžemon: Policija je koristila neopravdano nasilje

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je da je španska nacionalna policija upotrebila "neopravdano nasilje" protiv ljudi u Barseloni, koji su želeli da glasaju na referendumu o nezavisnost.

"Neopravdano korišćenje sile od strane španske države, koja je i iracionalno i neodgovorno, neće zaustaviti katalanski narod", rekao je Pudždemon reagujući na upotrebu gumenih metaka protiv demonstranata ispred glasačkih mesta u Barseloni.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Fonet)

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja