KO JE LIDER KATALONIJE I GLAVNI ZAGOVORNIK OTCEPLJENJA? Od bivšeg novinara do najveće glavobolje španskim vlastima
Foto: Reuters

biografija secesioniste

KO JE LIDER KATALONIJE I GLAVNI ZAGOVORNIK OTCEPLJENJA? Od bivšeg novinara do najveće glavobolje španskim vlastima

Planeta -

Predsednik Vlade Katalonije, koja je uprkos zabranama španskih vlasti u nedelju sprovela referendum o nezavisnosti, Karles Puđdemon, na počecima svoje profesionalne karijere bavio se novinarstvom pišući za nekoliko lokalnih novina.

U novinarskoj karijeri je brzo napredovao i bio direktor Katalonske novinske agencije, a zatim i nedeljnika „Katalonija tudej“, prenele su agencije.

Kao dugogodišnji simpatizer, a zatim i kao član partije Konvergencija i ujedinjenje, politički karijeru je započeo na mestu parlamentarca 2006.

Već 2011. izabran je za gradonačelnika Girone, gde je i živeo četiri godine, da bi zatim bio izabran na mesto predsednika Asocijacije opština za nezavisnost.

Za predsednika Katalonije izabran je 10. januara 2016.

Puđdemon potiče iz stare i tradiciji okrenute katalonske porodice.

Rođen je u familiji sa osmoro muške dece. Nakon završenog školovanja posvetio se novinarstvu sa posebnim akcentom na izveštavanje iz Katalonije. Godine 1988. sakuplja sve evropske reference o Kataloniji kako bi izradio publikaciju koja će se baviti njenom istorijom i kulturom.

Oženjen je rumunskom novinarkom Marcelom Topor sa kojom ima dve ćerke.

Po okončanju referenduma Puđdemon je izjavio da je „ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u formi republike“.

„Vlada kojom predsedavam idućih dana poslaće u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primeniti zakon o referendumu“, rekao je Puđdemon.

Španska policija je tokom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rasterivala građane koji su ih telima branili nakon čega su povređene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhapšene.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track