AMERIČKA VOJSKA LAGALA O MASAKRU: Isplivao snimak iz Kabula, poginulo skoro 200 ljudi, Pentagon UHVAĆEN U LAŽI (VIDEO)
Foto: X printscreen

haos

AMERIČKA VOJSKA LAGALA O MASAKRU: Isplivao snimak iz Kabula, poginulo skoro 200 ljudi, Pentagon UHVAĆEN U LAŽI (VIDEO)

Planeta -

CNN je objavio ekskluzivni video koji baca novo svetlo na zvaničnu verziju smrtonosnog napada ispred aerodroma u Kabulu!

Napad se dogodio 26. avgusta 2021. godine u trenutku kad su američke trupe pokušavale da pomognu Amerikancima i Avganistancima da pobegnu iz zemlje nakon što su talibani preuzeli vlast. Tada je došlo do samoubilačkog napada na aerodrom u kome je ubijeno 13 američkih vojnika i oko 170 avganistanskih civila.

Snimak je zabeležila go-pro kamera američkog marinca koji je obezbeđivao oblast oko aerodroma. Vidi se da vojska zauzima odbrambene položaje nakon eksplozije. Povremeno se čuje pucnjava dok je prema informacijama italijanske agencije Nova nakon eksplozije došlo do najmanje 11 vatrenih obračuna u roku od četiri minuta. To izaziva sumnju u broj vatrenih obračuna navedenih u istrazi američkog Ministarstva odbrane koje je prijavilo samo tri istovremena vatrena okršaja.

Pentagon je ranije saopštio da su žrtve ispred aerodroma u Kabulu nastradale u jednoj eksploziji dok je za izjave svedoka o pucnjavama navedeno da je posledica opšte konfuzije.

CNN, međutim, dovedi u pitanje rezultate istrage, pozivajući se na brojne svedoke, među kojima je i desetak američkih vojnika koji su bili prisutni ispred aerodroma, a koji su želeli da ostanu anonimni iz straha za sopstvenu bezbednost. Takođe su citirali avganistanskog lekara koji tvrdi da je lično vadio metke iz tela ranjenika i lokalne zdravstvene radnike koji su govorili o "desetinama žrtava" među Avganistancima od prostrelnih rana.

Vojski i avganistanski civili koji su razgovarali za CNN rekli su da su nakon eksplozije čuli skoro desetak pucnjava i isključuju mogućnost da su to bili hici upozorenja da bi se rasterala gomila u toj oblasti. Svedoci su takođe sugerisali mogućnost da su američke trupe, verujući da su napadnute, možda ubile avganistanske civile.

ISIS-K izvela je napad u 17 sati po lokalnom vremenu detonacijom bombe koju je nosio bombaš samoubica unutar betonskog hodnika jednog od ulaza na Međunarodni aerodrom "Hamid Karzai" u Kabulu. Oblast je u tom trenutku bila prepuna stotina Avganistanaca svih uzrasta koji su se nadali da će se ukrcati u jedan od američkih teretnih aviona koji su napuštali Avganistan bežeći od Talibana.

Pentagon je prvobitno insistirao da su svi smrtni slučajevi i povrede posledica eksplozivne naprave iako priznaje da su američke i britanske snage pucale iz vatrenog oružja. Ispaljena su navodno tri skoro istovremena rafala, jedan od 25 do 30 metaka kao upozorenje britanskih trupa i dva rafala američkih trupa usmerenih na osumnjičene militante. Rafali, navodno, nikoga nisu pogodili.

Pomenuti GoPro snimak marinca prikazuje kontinuirano sve što se dešavalo pre i posle eksplozije. Na njemu se čuje 11 pucnjava nakon eksplozije u trajanju od skoro četiri minuta. To je znatno više od tri "skoro istovremena" rafala koja navodi Pentagon.

Jedan neprekidni rafal od oko 17 hitaca dogodio se nešto više od 30 sekundi nakon što je bomba eksplodirala dok se ostalih 10 rafala sastojalo od po dva do tri metka. Ni u jednom trenutku se marinci ne vide na snimku niti je iko vidljivo pogođen vatrom.

Nije jasno gde su napadači i na šta pucaju. Na snimku se vidi marinci kako trče u zaklon nakon pucnjave i guše se od gasa oslobođenog kada je eksplozija pokidala kanister na oklopu marinca.

(Kurir.rs/Večernji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

05:07

NATO VEŽBE U NEMAČKOJ: Američka armija domaćin međunarodnij vojnih manevara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track