SEVERNA KOREJA OPTUŽUJE: CIA je pokušala da ubije našeg vođu!
Foto: Reuters

HTELI DA GA OTRUJU

SEVERNA KOREJA OPTUŽUJE: CIA je pokušala da ubije našeg vođu!

Planeta -

Severna Koreja je utvrdila da su Sjedinjene Američke Države pokušale da ubiju njihovog vrhovnog vođu, Kim Džong-una, ranije ove godine, prenosi britanski Independent.

Državna Korejska novinska agencija (KCNA) tvrdi da je CIA pokušala da upotrebi hemijski ili biološki otrov kako bi ubili diktatora. Navodni pokušaj pokazuje da je SAD "glavni krivac za terorizam", stoji u napisima državne agencije.

Agencija, koja se smatra kao propagandno krilo vladajuće Stranke radnika, izjavila je: "U maju ove godine grupa terorista koji su se infiltrirali u našu zemlju po nalozima CIA-e i obaveštajne službe južnokorejskih marioneta s ciljem sprovođenja terorizma protiv našeg vrhovnog stožera korišćenjem biološke i hemijske supstance, uhvaćeni su i razotkriveni. To jasno pokazuje istinsku prirodu SAD-a kao glavnog krivca iza terorizma".

foto: Reuters

KCNA je takođe tvrdila da su Amerikanci menjali svoje boje poput kameleona kako bi opravdali rušenje vlade u drugim zemljama. Optužili su Vašington da koristi rat protiv terorizma kako bi opravdao svoje intervencije u Avganistanu, Iraku i Libiji. Kontinuirani raketni testovi Severne Koreje produbili su napetosti s SAD i naveli Donalda Trampa da preti da će "potpuno uništiti" komunističku državu.

Severna Koreja vlada je u maju tvrdila da je zaustavila američku i južnokorejsku zaveru da ubiju vrhovnog vođu. Muškarac koji je imenovan samo kao "Kim" bio je isplaćen kako bi izvršio biološki napad, tvrdi državna sigurnosna služba.

CIA je odbila da komentariše izveštaje. Severna Koreja ima istoriju obave spornih izjava koje se ne mogu potvrditi. Prethodno je tvrdila kako su Sjedinjene Države i Južna Koreja stvorile plan pod nazivom

"Plan Jupiter", kako bi ubili Kim Džong-una.

Kurir.rs/Independent Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track