MASAKR U ŠKOLI DONOSI PROMENE: Tramp podržao veću kontrolu prodaje oružja!
Foto: Reuters, Foto: Reuters / Jonathan Ernst

SPREČAVANJE NOVIH TRAGEDIJA

MASAKR U ŠKOLI DONOSI PROMENE: Tramp podržao veću kontrolu prodaje oružja!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp podržao je inicijativu da se pojača savezna provera podataka kupaca oružja u Americi, a posle prošlonedeljnog masakra u kojem je ubijeno 17 osoba u srednjoj školi u Floridi, saopštila je danas Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla je da je Tramp prošle nedelje razgovarao sa republikanskim senatorom iz Teksasa Džonom Korninom o predlogu zakona, koji je izradio zajedno sa demokratskim senatorom iz Konektikata Krisom Marfijem, dugogodišnjim borcem za čvršću kontrolu prodaje oružja, da se poboljšaju provere podataka kupaca, kao i da se još se pregovara o detaljima tog zakonskog predloga.

Ovom merom se ne bi uvele nove restrikcije na kupovinu oružja, već bi umesto toga vlasti pokušale da osiguraju da se informacije o mentalnom zdravlju i ranijim krivičnim delima kojima se pojedinci pravno sprečavaju u kupovini oružja dosledno i neprekidno šalju u nacionalnu bazu podataka - Nacionalni sistem trenutne provere krivične biografije.

U Vašingtonu, demokratski zakonodavci često pozivaju na čvršću kontrolu prodaje oružja dok joj se republikanci protive, navodeći da bi se time narušio Drugi amandman američkog ustava kojim se odnosi na posedovanje oružja.

U Vašingtonu je danas nekoliko desetina učenika ležalo ispred Bele kuće u znak protesta zbog smrtonosne pucnjave na Floridi zahtevajući strožu kontrolu prodaje oružja.

Kako se navodi, preživeli prošlonedeljnog masakra kažu da planiraju marš na Vašington i druge velike američke gradove idućeg meseca da bi zahtevali konkretnu akciju od zakonodavaca kako bi se sprečile buduće pucnjava po školama.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track