BEČ STAJE NA PUT NASILNICIMA: Oštre kazne za napadače na radnike u javnom prevozu!
Foto: Printscreen Bečke Linije

Od septembra stupa na snagu

BEČ STAJE NA PUT NASILNICIMA: Oštre kazne za napadače na radnike u javnom prevozu!

Austrija -

Nedavno je u Beču predstavljen izmenjen krivični zakona čiji je cilj zaštita zaposlenih u javnim saobraćajnim preduzećima.

Amandman bi trebalo da stupi na snagu u septembru ove godine, a predviđena kazna za napad na zaposlenog u javnom saobraćajnom preduzeću povećana je sa šest meseci na do dve godine zatvora. Time su zaposleni u javnim preduzećima izjednačeni sa pripadnicima policije i bezbednosnih službi.

Povod za donošenje novog amandmana je sve veći broj napada na zaposlene u javnom prevozu. Prema podacima austrijske železnice svaki drugi dan jedan zaposleni bude žrtva napada. Prošle godine je zabeleženo 164 nasilnih napada na kontrolore u vozovima.

„Zaštita zaposlenih je prioritet, a novi amandman pokazuje da se napadi na zaposlene u javnom prevozu neće tolerisati“, izjavila je Uli Zima, članica gradske vlade u Beču.

Gradsko saobraćajno preduzeće u Beču je pre nekoliko godina realizovalo program za unapređenje zaštite zaposlenih. Program je uključivao ugradnju visokog staklenog zida u kabini vozača u starim tramvajima, ugradnju video nadzora u niskopodnim tramvajima, poboljšanje osvetljenja na poslednjim stanicama, a za noćne vožnje su se koristili niskopodni tramvaji i novi autobusi sa video nadzorom i sigurnosno-tehnički naprednijim kabinama za vozače.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Beograđani, pazite se ovog džeparoša! Snimljena bestidna krađa u gradskom prevozu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track