AUSTRIJA ĆE DA OPOREZUJE VEB-FIRME Kurc: Gugl i Fejsbuk moraju da plate porez!

spremaju se nova pravila

AUSTRIJA ĆE DA OPOREZUJE VEB-FIRME Kurc: Gugl i Fejsbuk moraju da plate porez!

Austrija -

BEČ - Narodna partija Austrije (ÖVP) i Slobodarska stranka (ÖVP), koje trenutno pregovaraju o uspostavljanju koalicione vlade, nameravaju da stanu na put izbegavanju plaćanja poreza međunarodnih internet firmi.

U koalicionim pregovorima, kako je saopštio mandatar za sastav nove vlade, šef ÖVP Sebastijan Kurc, dogovoreno je da se primeni model "digitalnih preduzeća", koji ima za cilj da se dobit oporezuje u onoj zemlji u kojoj je ostvarena.

"Želimo da stopu oporezivanja u Austriji smanjimo na 40 odsto. Za to je neophodno da imamo štedljiviju administraciju, tanju, efikasniju državu, i između ostalog i delovanje prema svima onima koji trenutno zaobilaze sistem", poručio je on.

Rekao je da trenutno u čitavoj Evropi, a tako i Austriji postoji situacija da dobit, posebno iz digitalne oblasti, često ne biva oporezovana tamo gde se ostvaruje.

Gugl, Fejsbuk i druge internet kompanije su aktivne u Austriji i drugim državama i tamo ostvaruju zarade što je legitimno, dodao je on ističući da bi trebalo i u tim zemljama da plaćaju porez. Cilj je, prema njegovima rečima, evropsko rešenje, a ako do toga ne dođe onda će Austrija ići svojim putem.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Facebook/krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track