ČEŠKI PREDSEDNIK: Evropo, ukini sankcije Rusiji, ionako nisu efikasne
Foto: Ap 21 Okt 2013

Apel

ČEŠKI PREDSEDNIK: Evropo, ukini sankcije Rusiji, ionako nisu efikasne

Planeta -

Miloš Zeman zatražio je tokom trodnevnog obilaska centralne Češke da Evropska unija ukine sankcije Rusiji jer su kao oružje neefikasne a nanose štetu svima i izrazio nadu da će biti ukinute do kraja ove godine.

"Sankcije su kao oružje neefikasne. Ja sam dugoročno protiv bilo kakvih sankcija. Rusiju ne lome te sankcije već niske cene nafte. To je pravi razlog zašto je privreda Rusije ali i Saudijske Arabije u velikim teškoćama", kazao je juče Zeman u gradu Vlašim, prenosi današnje Pravo.

Češki predsednik kao i prošle godine izrazio je nadu da će sankcije Rusiji biti ukinute do kraja godine zato što nikome ne donose korist već samo štetu. Češki predsednik obišao je u Vlašimu i fabriku municije "Selije end Belo" i obećao pomoć u poslovima sa Češkom armijom a takođe podržao naoružavanje Čeha povodom izbegličke krize.

"Posle atentata u Parizu promenio sam mišljenje o držanju oružja. Da je neko imao u džepu pištolj u Parizu bi sve moglo da izgleda drugačije", rekao je Zeman. Predsednik Češke kazao je da bi municiju koju su mu poklonili u fabrici u Vlašimu upotrebio najradije protiv novinara.

"Nedavno sam na vojnom aerodromu u mestu Časlav pucao iz velikokalibarskog automata iz helikoptera. Nanišanio sam na prvi red i novinare u njemu i pritisnuo okidač. Nije u njemu bila municija", kazao je Zeman. Češki predsednik nedavno je izazvao skandal jednom neslanom šalom kada je sunarodnicima preporučio da ako žele da se reše premijera i vlade jednostavno uzmu kalašnjikov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track