DA KOMŠIJI CRKNE KRAVA: Da znate samo šta Evropljani misle jedni o drugima!
Foto: Profimedia

A sad iznenađenje!

DA KOMŠIJI CRKNE KRAVA: Da znate samo šta Evropljani misle jedni o drugima!

Planeta -
Koji narod je arogantan, koji budi poverenje, ko je saosećajan - to su sve pitanja na koja je odgovorilo veliko evropsko istraživanje

BRISEL - Nije teško naći razloge zašto nezadovoljstvo Evropskom unijom raste unutar Evrope, ali zanimljivo je to što istraživanje javnog mnjenja pokazuje da su Evropljani nezadovoljni jedni drugima - i više nego nezadovoljni.

Kao što možete da vidite na tabeli, na pitanje da navedu naciju u koju imaju najviše poverenja, svaka država glasala je za Nemačku, osim Grka. Umesto toga, oni su sebe nagradili tim priznanjem, a Nemačkoj su dali sinonim najarogantnije države i najmanje saosećajne nacije. Međutim, ova antipatija prema Nemačkoj je razumljiva. Kao glavni blagajnik za evrozonu, nemačka je kriva zbog strogih mera štednje koje su uvedene Grčkoj. Sve to izazvalo je ozbiljne probleme.Zaista, Nemačka ekonomska dominacija ogleda se u njenim nominacijama za zemlju sa najmanje saosećanja prema drugima.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Još jedan zanimljiv nalaz je unutar samih zemalja. Poljaci su recimo nominovali Nemačku kao zemlju od poverenja, i u isto vreme kao zemlju u koju imaju najmanje poverenja. Očigledno je tu razlaz u mišljenjima između starijih i mlađih generacija, stariji imaju sećanje iz rata, dok se mlađi dive reputaciji Nemačke. Francuzi su isto tako podeljeni prema Britancima. Italijanima niko ne veruje, pa ni oni sami sebi što je verovatno posledica toga da im se zemlja loše rangira po međunarodnim merama korupcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track