DIPLOMATSKA I VOJNA AKCIJA RUSIJE: Putin počeo da osvaja Latinsku Ameriku!
Foto: Ap

Zategnuto: Ruski predsednik jača savezništva na Zapadu

DIPLOMATSKA I VOJNA AKCIJA RUSIJE: Putin počeo da osvaja Latinsku Ameriku!

Planeta -
Šef Kremlja sve otvorenije radi na osnaživanju vojnog prisustva na pragu Amerike, što je reakcija na akcije NATO u istočnoj Evropi

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je sveobuhvatnu diplomatsku, ali i vojnu akciju ponovnog približavanja Rusije zemljama Latinske Amerike, što se dešava na samom pragu SAD, pred vratima američkog lidera Baraka Obame.To je, prema tvrdnjama analitičara, njegov odgovor na sve veće prisustvo snaga NATO i Amerike na istoku Evrope, čime nastoji da pridobije saveznike na novim frontovima. U prilog tome idu i izjave američkog generala Keneta I. Tovoa iz Južne komande, koja pokriva sve vojne aktivnosti SAD u Latinskoj Americi. Naime, Tovo se pojavio pred senatskim odborom za oružane snage i upozorio članove tog tela da je ruski uticaj u njihovom susedstvu dramatično porastao.- Američka vojska na tom području je trenutno prilično nespremna za adekvatan odgovor, a konačni cilj Rusije je da iskoreni američki uticaj - naveo je on.Pored toga, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov bio je prethodne nedelje na latinoameričkoj turneji, tokom koje je posetio Kubu, Nikaragvu, Kolumbiju i Gvatemalu. Navodno je pregovarao o mogućnostima da Moskva proda vojne avione vlastima Nikaragve, a s kubanskim čelnicima je razgovarao u „američkoj agresiji“ protiv Venecuele.- Prošle i ove godine ruski špijunski brod je nekoliko puta pristajao u luku u Havani, a plovio je i po Meksičkom zalivu i u blizini istočne obale Amerike. Takođe, Rusija je od Kube, Venecuele i Nikaragve zatražila pristup njihovim aerodromima i lukama kako bi mogla da snabdeva svoje brodove i bombardere koji su aktivni na području zapadne hemisfere - istakao je Tovo i dodao da je sve počelo da se sprema još 2008, kad je glavni ruski saveznik u regiji bio tadašnji predsednik Venecuele Ugo Čavez.

Bliski saveznica rusa o odnosu s MoskvomPOLJSKA NEĆE SABLJOM NA SILU KAKVA JE RUSIJAMagdalena Ogurek, kandidatkinja levice za buduću šeficu poljske države na izborima 10. maja, poručila je političarima da ne plaše više Poljake ratom s Rusijom i da ne vade sablju na državu koja može da odgovori nuklearnim oružjem.- Rusija nije samo u šali izmenila svoju vojnu doktrinu o preventivnoj upotrebi nuklearnog oružja. Zato ne treba da vadimo sablju na državu koja raspolaže takvim oružjem - istakla je Ogurekova, kojoj se pruža velika pažnja kao autsajderu na izborima, ali i zbog mladosti, lepote, nadimka Barbika, kao i proruskih izjava i bliskosti s politikom Kremlja.Protesti zbog konvoja NATOČESI: AMERIKA - AGRESORU Češku je juče, nakon osmodnevnog puta po Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, stigao američki vojni konvoj pod zastavom NATO, koji je prvi put na proputovanju naišao i na proteste. Više hiljada građana te zemlje nosilo je transparente i uzvikivalo „SAD - svetski agresor“. Međutim, bilo je i onih koji su oduševljeno mahali američkim vojnicima želeći da im pokažu da Češka nije proruska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track