Elektor iz Mejna glasao za Sandersa
Foto: Printscreen YT

Elektor iz Mejna glasao za Sandersa

Planeta -

OGASTA - Jedan od elektora koji danas biraju predsednika SAD iz države Mejn, u kojoj je pobedila demokratska kandidatkinja Hilari Klinton, nije glasao za nju već za Bernija Sandersa, koji je izgubio u trci za predsedničku nominaciju Demokratske partije.

"Dao sam danas svoj elektorski glas za Bernija Sandersa da bih onim novim glasačima koje je inspirisao dao do znanja da su ih neki od nas čuli, da su ih slušali, da ih poštuju i razumeju njihovo razočaranje", napisao je na svom profilu na Fejsbuku elektor Dejvid Brajt, dodajući da ionako svojim glasom ne bi pomogao Klintonovj da pobedi Donalda Trampa.

Elektorska skupština danas treba da potvrdi izbor republikanskog kandidata Donalda Trampa za predsednika SAD, pošto je na izborima 8. novembra na osnovu osvojenih glasova stanovništva dobio 306 od 538 elektora.Elektori, medjutim, nemaju ustavnu obavezu da glasaju za kandidata koji je dobio najviše glasova u saveznoj državi koju predstavljaju, mada postoje savezni zakoni koji obeshrabruju takve postupke.

Do sada je, posle glasanja u Južnoj Karolini, Arkanzasu, Misisipiju, Oklahomi, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji, Tramp dobio 44 glasa elektora. Za pobedu mu je potrebno 270 glasova.Hilari Klinton je do sada dobila 10 elektorskih glasova u Vermontu, Nju Hempširu i Delaveru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track