GRČKA NA NOGAMA: Prevremeni izbori 20. septembra, Cipras daje ostavku?
Foto: AP

Prelomio

GRČKA NA NOGAMA: Prevremeni izbori 20. septembra, Cipras daje ostavku?

Planeta -
Premijer ne može drugačije da se izbori s otporom u svojoj partiji Sirizi, javlja državna televizija

ATINA - Premijer Grčke Aleksis Cipras raspisaće 20. septembra prevremene izbore, potvrdio je za Kurir Miloš Stojković, prijatelj i saradnik grčkog premijera. On je istakao da je na sastanku užeg rukovodstva Sirize dogovoreno da se izbori održe 20. septembra. Mediji prenose i da će Cipras do kraja dana predsedniku Grčke dati ostavku kako bi se otvorio put izborima.

Cipras se na izbore navodno odlučio suočen sa otporom u svojoj partiji Sirizi. Ranije danas Grčka je uspela da isplati ogroman deo svog duga stranim kreditorima: potpuno je isplatila 3,4 milijarde evra Evropskoj kreditnoj banci.

Miloš Stojković i Aleksis Cipras, Foto: Kurir
Miloš Stojković i Aleksis Cipras, Foto: Kurir

Već dugo se spekulisalo o prevremenim izborima. Brojni zvaničnici, uključujući ministra energetike Panosa Skurletisa, apelovali su na vladu da raspiše prevremene izbore.

Mediji su prošle nedelje preneli da se vladajuća partija Grčke suočava sa raskolom uoči odlučivanja parlamenta o međunarodnoj pomoći. Šefica parlamenta Zoe Konstantopulu je kritikovala ministra finansija Euklida Cakalatosa, a mladi Sirize iznose mišljenje da bi Grčka trebalo u potpunosti da napusti evrozonu, dok je najveći evroskeptik ove partije Panajotis Lafazanis pozvao na nacionalni pokret protiv mera štednje, zbog čega ga je vlada kritikovala.

Međutim, nakon celonoćne rasprave, grčki parlament je ipak odobrio predlog zakona o trećem paketu međunarodne pomoći. Obraćajući se parlamentu pre glasanja Cipras je ovaj paket nazvao "nužnim zlom za naciju".

(RT/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track