ISPOVEST KIMOVOG TEČE: Morao da pobegne iz Severne Koreje, sad vodi radnju za hemijsko čišćenje
Foto: Reuters

ISPOVEST KIMOVOG TEČE: Morao da pobegne iz Severne Koreje, sad vodi radnju za hemijsko čišćenje

Planeta -
PJONGJANG - Teča severnokorejskog diktatora Kim Džong Una ispričao je kako je morao da pobegne iz Pjongjanga jer se plašio za svoj i živote članova porodice.

Ri Kang je sa suprugom pre 20 godina emigrirao u SAD, a za južnokorejsku agenciju Jonhap govorio je o strahu koji je vladao Severnom Korejom posle smrti Kim Džong Ila.

“Proveo sam 20 godina uz njega, osetio sam koliko moć može da bude okrutna i pomislio sam kako nije dobra ideja da živim u blizini toga“, rekao je Ri koji je oženjen mlađom sestrom majke aktuelnog severnokorejskog lidera.

On i njegova supruga bili su zaduženi za brigu o najmlađem vladaru iz dinastije Kim dok se školovao u Švajcarskoj, ali su umesto povratka u Pjongjang odlučilo da odu u SAD.

Emigracija iz Severne Koreje je možda spasila njihove živote, pošto je svega dve godine po preuzimanju vlasti Kim Džong Un naredio ubistvo svog drugog teče, Jang Song Teka.

Jang Song Tek, pogubljeni teča, Foto: Profimedia
Jang Song Tek, pogubljeni teča, Foto: Profimedia

Ri i njegova supruga Ko su živeli u miru i van očiju javnosti, sve dok Ko nije tužila tri osobe koje su tvrdile da je ona rukovodila tajnim fondom Kim Džong Ila, kao i da je njen otac sarađivao sa Japanom tokom kolonijalne vladavine nad korejskim poluostrvom.

"Moja supruga ima problema sa srcem i vrlo je uzrujana zbog onoga što su svi izrekli", rekao je Ri. U intervjuu nije otkriveno gde par živi u Sjedinjenim Državama, ali zna se da Ri vodi uspešan lokal hemijskog čišćenja.

Imaju dva sina i kćerku, koji pohađaju univerzitete u različitim američkim državama.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track