MERKEL I OLAND SMIRUJU EVROPU: Ostaviti otvorena vrata za pregovore sa Grčkom
Foto: Fonet/AP

Sastanak dvoje lidera EU

MERKEL I OLAND SMIRUJU EVROPU: Ostaviti otvorena vrata za pregovore sa Grčkom

Planeta -
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland saopštili su danas da poštuju rezultat referenduma protiv mera štednje u Grčkoj i poručili da vrata za pregovore ostaju otvorena

PARIZ - Nakon današnjeg sastanka u Parizu Merkel je naglasila da je važno da Grčka preuzme odgovornost za reformu svoje ekonomije, dok je Oland dodao da je na Evropi da pokaže solidarnost sa Grčkom.

U kratkoj izjavi za javnost oba lidera naglasila su da je potrebno hitno pronaći rešenje za finansijske probleme te zemlje, a nemačka kancelarka zatražila je da premijer Grčke Aleksis Cipras istupi sa konkretnim predlozima ove nedelje.

Grci su na referendumu u nedelju ubedljivom većinom od preko 60 odsto odbacili mere štednje koje zahtevaju međunarodni poverioci.

Krugman: Štednja ne daje rezultate, Grcima bolja drahma

NJUJORK - Nobelovac Pol Krugman izrazio je zadovoljstvo rezultatima grčkoj referenduma i odbacivanjem daljih mera štednje i ocenio da bi najbolje od loših rešenja za Grčku bilo da napusti evro i vrati se drahmi.

Krugman je u kolumni za “Njujork times” uporedio zahteve evropskih lidera za još striktnijim merama štednje sa srednjevekovnim lekarima koji su lečili pacijente tako što su im puštali krvi i time ih još više slabili.

Ovaj nobelovac je objasnio da bi glas za "da" na referendumu osudio Grčku na još godina uzaludne patnje pod politikom koja ne daje rezultate, jer aritmetika pokazuje da štednja brže umanjuje ekonomiju, nego što se smanjuje dug.

Pobeda opcije “ne” na referendumu, prema njegovim rečima, nudi barem šansu da se pobegne od zamke štednje. Ukoliko bi se Grci vratili drahmi, pretrpeli bi kratkoročnu krizu, ali bi na duži rok imali šansu da poprave situaciju, smatra Krugman.

Oni bi mogli da izazovu devalvaciju drahme, da potstaknu izvoz i da suzbiju deflaciju nacionalne valute, naveo je autor, ocenjujući da Grčka ne bi mogla da se oporavi u evrozoni čak ni uz značajan otpis dugova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track