MERKEL: Očekujem od Grčke da poštuje dogovore s međunarodnim kreditorima
Foto: Reuters

Nemačka oprezna

MERKEL: Očekujem od Grčke da poštuje dogovore s međunarodnim kreditorima

Planeta -
Važno je da nova vlada nastavi da primenjuje mere za nastavak ekonomskog oporavka Grčke. To znači i da Grčka treba da poštuje ono što je ranije dogovorila, kaže Štefen Zajbert

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će nova grčka vlada poštovati dogovor koji je postigla sa međunarodnim kreditorima, izjavio je danas njen portparol Štefen Zajbert posle pobede krajnje levičarske stranke Sirize na izborima u Grčkoj.

"Naše je mišljenje da je važno da nova vlada nastavi da primenjuje mere za nastavak ekonomskog oporavka Grčke. To znači i da Grčka treba da poštuje ono što je ranije dogovorila", rekao je Zajbert, a prenela agencija AFP.

Lider grčke levičarske stranke Sirize, Aleksis Cipras, koji se oštro protivi primeni oštrih mera štednje u Grčkoj, danas će u 16 sati po lokalnom, odnosno 15 po srednjeevropskom vremenu, položiti zakletvu za premijera, saopštilo je grčko Predsedništvo.

Grčka je danas dobila novu vladu, posle kraćih pregovora na kojima je desničarska Nezavisna partija Grka (ANEL) pristala da podrži pobedničku Sirizu, koja je na juče održanim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila 149 mesta u parlamentu, samo dva manje od većine. I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protive se merama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Aleksis Cipras: Grčka ostavlja iza sebe poniženja i stroge mere štednje (Foto: Reuters)
Aleksis Cipras: Grčka ostavlja iza sebe poniženja i stroge mere štednje (Foto: Reuters)

Aleksis Cipras je sinoć posle proglašenja izborne pobede poručio da Grčka ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mere štednje i da takozvana "trojka" odlazi u prošlost.

"Danas je grčki narod stvorio istoriju. Nada je stvorila istoriju", rekao je Cipras u pobedničkom obraćanju na konferenciji za novinare. "Suvereni grčki narod danas je dao jasan, snažan, nesporan mandat. Grčka je okrenula novu stranu. Grčka ostavlja za sobom razorne mere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja za sobom pet godina ponižavanja i bola", rekao je Cipras.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track