MILION PRIMERAKA ŠIROM EVROPE: Prorok Muhamed ponovo na naslovnoj Šarli ebdoa!
Foto: AP

Novi broj u sredu

MILION PRIMERAKA ŠIROM EVROPE: Prorok Muhamed ponovo na naslovnoj Šarli ebdoa!

Planeta -
Specijalno izdanje lista biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom sveta, rekao je kolumnista Patrik Pelu

PARIZ - Novi broj francuskog satiričkog nedeljnika "Šarli ebdo", na kojem rade preživeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedeljnom masakru u Parizu, sadržavaće karikature proroka Muhameda, objavio je danas advokat tog lista Rišar Malka.

Specijalno izdanje lista, koje izlazi u sredu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom sveta, rekao je kolumnista "Šarli ebdoa" Patrik Pelu, a prenela agencija AFP. Ranije je saopšteno da će novi broj lista biti štampan u milion, umesto uobičajenih 60.000 primeraka, a imaće osam umesto dosadašnjih 16 strana.

Malka je u izjavi za Francuski radio rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, "očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetra popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju".

Ubijeni novinari, foto: AP
Ubijeni novinari, foto: AP

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su "osvetili proroka Muhameda".

Marš solidarnosti u Parizu, foto: Tanjug
Marš solidarnosti u Parizu, foto: Tanjug

List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i održavanje protesta.

Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track