MOSKVA UPOZORILA: Rusija obustavlja projekte sa Crnom Gorom kad uđe u NATO
Foto: Printscreen Yt AP

Kraj saradnje

MOSKVA UPOZORILA: Rusija obustavlja projekte sa Crnom Gorom kad uđe u NATO

Planeta -
U Crnoj Gori se smatra da je dobijanje pozivnice potvrda da je ta država demokratska, stabilna, sigurna, dobro razvijena, da deli iste vrednosti kao i najnaprednije zemlje sveta i da ima standardno pravno okruženje baš kako treba

Rusija će obustaviti zajedničke projekte sa Crnom Gorom ako ta zemlja uđe u NATO, izjavio je danas predsednik Odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Ozerov. Ozerov je rekao da projekti, koji će biti obustavljeni, uključuju one na vojnom planu, javila je agencija RIA Novosti, a prenosi Rojers.

Crna Gora je jutros pozvana da se pridruži NATO i postane 29. članica Alijanse pošto su se šefovi diplomatija zemalja članica usaglasili o pozivu. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica u sedištu NATO u Briselu, izjavio da politika otvorenih vrata Alijanse ima za cilj širenje stabilnosti, bezbednosti i demokratskih vrednosti i čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom.

Zatim je zvanično crnogorskim ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija i odbrane Igoru Lukšić i Milici Pejanović Đurišić zvanično saopštio da je Crna Gora pozvana u NATO.

"Danas otvaramo novo poglavlje. Mislim da smo zaslužili poziv. Ovo je sjajna vest za ostale zemlje Balkana. Nastavićemo sa reformama u istom intenzitetom kao do sada", rekao je Lukšić.

U Crnoj Gori se smatra da je dobijanje pozivnice potvrda da je ta država demokratska, stabilna, sigurna, dobro razvijena, da deli iste vrednosti kao i najnaprednije zemlje sveta i da ima standardno pravno okruženje baš kako treba. Ulaskom u NATO Crna Gora će, očekuje se, steći bezbednije i sigurnije tržište za strana ulaganja i smanjiće rizike kada do investicije dođe.

Kako nalaže procedura NATO, posle današnje pozitivne odluke ministara, zvanični poziv bi iste nedelje trebalo da uputi generalni sekretar Jens Stoltenberg crnogorskom šefu diplomatije Igoru Lukšiću. Zatim Lukšić uzvraća pismom u kojem navodi da Crna Gora prihvata obaveze članstva, pa sve zemlje članica NATO potpisuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, koji, zatim, moraju da ratifikuju i vlade zemalja članica Alijanse.

Konačan korak ka članstvu je predavanje Protokola o pristupanju SAD, odnosno Stejt departmentu gde se čuvaju svi dokumenti alijanse, što državu čini punopravnim članom NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track