NEMCIMA DOSTA MIGRANATA: Nove mere - deportacija i ograničenje prava spajanja porodica
Foto: AP

Pribegli Dablinskim procedurama

NEMCIMA DOSTA MIGRANATA: Nove mere - deportacija i ograničenje prava spajanja porodica

Planeta -
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer založio se danas za limitiranje prava spajanja porodica za sirijske izbeglice, rekavši da Nemačka ne može da izdrži dvostruko povećanje broja izbjeglica i migranata

BERLIN - Nemačka će deportovati sve migrante koji su ušli u zemlju nakon 21. oktobra, što je deo nove, oštrije politike Berlina u cilju rešavanja izbegličke krize, javljaju nemački mediji.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je ranije ovu informaciju, prenosi "Sputnjik".

Nemačka je odlučila da pribegne jednom od kamena temeljaca migracione politike EU, takozvanim Dablinskim procedurama.

Dablinske procedure uspostavile su princip da je prva zemlja EU u koju izbeglica ili migrant uđe odgovorna za obradu negovog zahtjeva za azil. Ako se oni kasnije prebace u neku drugu zemlju, mogu biti vraćeni u zemlju ulaska.

Grčka bi mogla da bude jedina zemlja kojoj bi Nemačka mogla da dozvoli nepoštovanje Dablinskih procedura, koje će se na drugim mjestima primenjivati na sve izbeglice, uključujući Sirijce.

Nova politika je pokušaj vlade Angele Merkel da stavi pod kontrolu izbegličku krizu.

Evropska komisija saopštila je da aktuelna izbeglička kriza najgora od Drugog svetskog rata.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer založio se danas za limitiranje prava spajanja porodica za sirijske izbeglice, rekavši da Nemačka ne može da izdrži dvostruko povećanje broja izbjeglica i migranata.

"Niko ne zna koliko ljudi u Siriji i susednim zemljama čeka na odobrenje zahteva za spajanje porodica", rekao je Maizijer.

On je dodao da Nemačka ne može da udvostruči ili utrostruči sadašnji broj izbeglica putem spajanja porodica. Mazijer se zauzeo za razgovore među vladajućim koalicionim partnerima o ovom pitanju.

"Reći da svako ko dođe iz Sirije može da dovede svoju porodice, iako već sada nemamo garancije da ćemo im obezbediti sredstva za život, više nije moguće", rekao je on.

Nemačka će ove godine primiti do jedan milion migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track