PARADA PONOSA U KIJEVU: Radili pendreci na Prajdu, povređeno 6, uhapšeno 25
Foto: Reuters

Druga u istoriji Ukrajine

PARADA PONOSA U KIJEVU: Radili pendreci na Prajdu, povređeno 6, uhapšeno 25

Planeta -
Nedaleko od mesta odakle je počela šetnja, okupilo oko 20 ultranacionalističkih aktivista, među kojima je većina imala prekrivena lica

KIJEV - Najmanje šest osoba je povređeno, a 25 ih je uhapšeno danas u Kijevu, tokom Parade ponosa, u sukobima policije i protivnika tog skupa, javile su svetske agencije.

Oko 100 učesnika Parade ponosa krenulo je šetnju tokom prepodneva, daleko od centra Kijeva, i bez značajnije policijske zaštite. Nedaleko od mesta odakle je počela šetnja, okupilo oko 20 ulatranacionalističkih aktivista, među kojima je većina imala prekrivena lica.

Oni su se ubrzo sukobili sa policijom, a prema podacima ukrajinskog ministarastva unutrašnjih poslova, tada je povređjeno šest policajaca. Izveštač agencije Frans pres javio je da je povređen i jedan pripadnik ultranacionalista.

Učesnici Parade ponosa nosili su gej zastave i plakate, na kojima je između ostalog pisalo:"Imam pravo da budem ovde". "Ova šetnja je dokaz da postojimo. Jako se plašim, ali sam ponosna što sam došla", rekla je 31-godišnja Vira. Homoseksualnost je u Sovjetskom Savezu bila kažnjiva, a u Ukrajini je i danas homofobija veoma rasprostranjena. Današnja Parada ponosa je druga u istoriji Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track