POSLE SUZAVCA I HAPŠENJA: Izbeglice se vratile u kamp u Mađarskoj

Neredi

POSLE SUZAVCA I HAPŠENJA: Izbeglice se vratile u kamp u Mađarskoj

Planeta -
U sabirnom centru kod Reske nalazi se između 100 i 200 migranata, uz konstantan priliv novih koji pristužu

BUDIMPEŠTA - Oko 50 izbeglica, uglavnom porodice, na kraju su prihvatili zahtev mađarske policije i ušli su u autobuse za kamp u mestu Reske, pošto je policija noćas upotrebila suzavac i dvoje ljudi je uhapšeno na jugu Mađarske, javila je agencija MTI.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Mađarska policija u današnjem saopštenju navodi da su dve osobe, koje manipulišu emocijama izbeglica, izvučene iz mase i da su privedene zbog nepoštovanje policijskih naloga. U saopštenju se dodaje da je suzavac bio korišćen jer su izbeglice bacale plastične flaše na policiju i da je hitna pomoć morala da bude pozvana zbog osobe kojoj nije bilo dobro, što nije bilo povezano sa upotrebom suzavca, navodi MTI.

Grupa od oko 150 izbeglica krenula je prema autoputu pošto su ušli u Mađarsku iz Srbije i policija je upotrebila suzavac da ih spreči da se pridruže drugoj grupi koji je juče u večernjim satima napustila kamp. Policija je uz pomoć prevodilaca nastojala da objasni i ubedi izbeglice da treba da se registruju po dolasku u Mađarsku, dok su mnogi iz grupe skandirali "Nećemo kamp" i "Budimpešta, Budimpešta".

Regionalni put, koji vodi od Reske ka Segedinu bio je juče zatvoren, kada je oko 100 policajaca formiralo liniju, što nije imalo uticaja na auto-put koji od Horgoša vodi ka Budimpešti. Glavni razlog nezadovoljstva i pokreta izbeglica bio je zahtev za registraciju i odbijanje da daju svoje otiske prstiju.

Mađarska državna televizija M1 juče je javila da se u sabirnom centru kod Reske nalazi između 100 i 200 izbeglica, ali da je konstantan priliv novih koje pristužu preko "zelene granice" sa Srbijom. Počelo je postavljanje još jednog kampa sa šatorima, a za izbeglice su zbog hladnoće obezbeđena ćebad i topla garderoba.

Nakon što je juče tokom dana grupa od oko 300 izbeglica probila kordon policije kod sabirnog centra, njih oko 150 je peške, pod pratnjom policije, železničkom prugom stiglo do periferije Segedina, odakle su autobusima prebačeni do Kiškunhalaša, odnosno Bekeščabe, a danas će se vozom uputiti ka Budimpešti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track