POSLEDNJE ZBOGOM ZA BRITANIJU: Lideri EU dogovorili brakorazvodne smernice za Bregzit
Foto: AP

Definitivni kraj

POSLEDNJE ZBOGOM ZA BRITANIJU: Lideri EU dogovorili brakorazvodne smernice za Bregzit

Planeta -

Lideri 27 država članica EU obavezali su se danas u Briselu da će ujedinjeno i transparentno voditi pregovore o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Osnovni zahtevi EU odnose se na utvrđivanje prava građana, dogovor o brakorazvodnom računu Londona kao i rešavanje pitanja granice sa Irskom.

Tek po rešavanju ovih pitanja, EU će ući u pregovore o uspostavljanju novih odnosa sa Velikom Brutanijom na principima bliskog partnerstva, ali i izbalansiranih prva i obaveza.

EU na prvom mestu želi da osigura "jasnoću i zakonsku sigurnost" kako za tri miliona građana EU koji trenutno žive u EU, tako i za oko milion Britanaca koji žive i rade u ostatku Unije.

Ta prava bi trebalo da budu recipročna i da se odnose ne samo na pravo stalnog boravka, već i na ostvarivanje drugih administrativnih prava kao što su pitanja penzija i zdravstvene zaštite.

Brisel će zatim insistirati na zaštiti prava svih onih EU kompanija i njihovih biznisa koji trgovali sa partnerima u Velikoj Britaniji i obratno. Finansijska nagodba koja se odnosi na sve obaveze koje je Velika Britanija imala i imaće kao članica do samog izlaska iz Unije takođe mora biti rešena pre uspostavljanja daljih odnosa.

U dokumentu koji su usvojili EU lideri ne pominje se konačna cifra, ali je dosadašnja računica, bar ona koja je dolazila sa kontinentalnog dela Unije, govorila o mogućih 60 milijardi evra koje bi London trebalo da isplati Briselu.

U svojim smernicama za pregovore oko Bregzita Unija naglašava "specifične okolnosti" i važnost pravno zasnovanog, ali fleksibilnog rešenja za uspostavljanje granice na Irskom ostrvu. To rešenje moralo bi obuhvatiti i postojeće bilateralne ugovore između Velike Britanije i Irske koji su u skladu sa EU zakonodavstvom.

Kada su u pitanju budući odnosi, EU "pozdravlja i deli" želju Velike Britanije za uspostavljnjem bliske saradnje.

Navodi se da će "jake i konstuktive veze Londona i Brisela biti od koristi za obe strane".

Takođe se pominje mogućnost da, iako ne ostaje u okvirima jedintsvenog evropskog tržišta, Velika Britanija, po svom izlasku iz EU, može pregovarati o uspostavljanju širokog, ambicioznog i izbalansiranog ugovora o slobodnoj trgovini. Pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU zvanično bi trebalo da se okončaju do 29. marta 2019. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track