PRAVI VLASNIK KRALJEVINE ENKLAVE: Zovu me Kraljević Marko, propustiću nekog kroz šake!
Foto: Printscreen Yt

Prekipelo mu

PRAVI VLASNIK KRALJEVINE ENKLAVE: Zovu me Kraljević Marko, propustiću nekog kroz šake!

Planeta -
Marko Stipanovič, na čijoj zemlji je "proglašena" mikrokraljevina, kaže da mu ide na živce što i što ga opsedaju novinari i radoznalci

LJUBLJANA - Parcela od 93 kvadratna metra na kojoj je poljski turista Kamil Vrona nedavno proglasio Kraljevinu Enklavu, a sebe postavio za kralja, ima svog zakonskog vlasnika koji iz dana u dan ima sve jaču želju da nekog dobro izdeveta, pišu slovenski mediji.

Vlasnik livade koju je Poljak proglasio kraljevinom zove se Marko Stipanovič, kog komšije odnedavno iz šale zovu Kraljević Marko.

"Ponekad mi dođe da nekoga od neželjenih posetilaca propustim kroz šake", iiskreno je izjavio je Stipanovič za ljubljansko Delo dodajući da ga sve više živcira to što njega i njegov telefon opsedaju novinari i drugi "uljezi".

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Stipanovič kaže da je etnički Hrvat, ali je slovenački državljanin. Kaže da je njegova parcela deo Slovenije i podozreva da je proglašenje samozvane kraljevine nečija provokacija zato što je to područje predmet razgraničenja Hrvatske i Slovenije na međunarodnoj arbitraži.

Marko živi u blizini graničnog prelaza Brezovice, koji je otvorila Slovenija da bi olakšala granični režim lokalnom stanovništvu. Zbog toga je u vreme pre nego što su se Hrvatska i Slovenija dogovorile za arbitražu izbio spor između Stipanoviča i države Slovenije, a tadašnji šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar obećao mu je da će sve to postati nevažno kad Hrvatska uđe u EU i Šengen.

Zbog proglašenja Kraljevine Enklave narogušile su se i lokalne vlasti u susednoj Metliki, vinorodnom gradiću koji svake jeseni inače proglašava "vinsku kraljicu" u čast najpoznatijeg vina u tom kraju, "Metliške črnine". Kraljica nosi tu titulu godinu dana, pa se bira njena naslednica.

Ovo je navodni grb "Kraljevine Enklave" (Foto: Printscreen YouTube)

Načelnik opštine Metlika Darko Zevnik kaže da je isprva mislio kako je proglašenje mikrokraljevstva u njegovoj opštini nedužna šala poljskog anonimca, ali da u to više nije sasvim uveren.

"Stvara se nemir na našem području, gde ljudi žive u slozi vekovima bez obzira na političko uverenje, veru ili nacionalnost. I iz nedužne šale mogu da nastanu ozbiljne posljedice", kazao je Zevnik za Delo.

Oglasilo se i slovenačko ministarstvo spoljnih poslova izjavom da proglašenje samozvane mikrodržave "nema nikakve pravne posledice", da između Slovenije i Hrvatske ne postoji ničija zemlja na koju bi neka treća strana mogla da pretenduje, kao i da je Markova parcela nesumnjivo na slovenačkoj strani granice.

Vronin zemljak Vit Jedlička nedavno je "osnovao" mikrodržavu Liberland, ali za taj poduhvat izabrao je ničiju zemlju između Srbije i Hrvatske.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track