PREĆUTNI DOGOVOR: Obama Bliski istok daje Putinu i Iranu!
Foto: Ap, Profimedia

Pakt zbog džihadista

PREĆUTNI DOGOVOR: Obama Bliski istok daje Putinu i Iranu!

Planeta -
Moskva će se uključiti u borbu protiv terorista IS u Siriji, a njihove akcije prećutno podržava i Barak Obama, tvrde stručnjaci

MOSKVA/DAMASK - Rusija neće učestvovati u napadima na Islamsku državu u Siriji, poručio je juče Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. Međutim, obaveštajci i analitičari tvrde da su navodi izraelskih medija da je Rusija prebacila avione u Siriju i da se sprema za napade na džihadiste IS tačni, kao i da Vladimira Putina u ovim akcijama podržava predsednik SAD Barak Obama.Zvanični Vašington rešio je da Iranu i Rusiji prepusti kontrolu nad Bliskim istokom ako se ovi zauzvrat na terenu sukobe s teroristima.- Ruske trupe stižu blizu Damaska i njihov cilj će biti napadi i na pobunjenike i na IS. Ova akcija sprovedena je u saradnji s Iranom, a Obamino ćutanje je zastrašujuće - tvrdi Tod Vuds, analitičar Vašington tajmsa.Čečeni su problem- Predsednik rado prepušta novim iranskim prijateljima kontrolu nad Bliskim istokom kako bi Iran i Rusija na terenu obavili „prljavi posao“ - borili se protiv IS. O dugoročnim negativnim posledicama po američku bezbednost ne razmišlja. Ne treba zaboraviti da Rusija namerava da proda Iranu najsavremenije oružje, što će drastično promeniti odnos snaga u regionu - tvrdi Vuds.Američki akademik Huan Kol kaže da je Bašar el Asad preživeo seriju poraza i da se Rusija plaši da će bez ozbiljne pomoći njegov režim pasti.Soleimanijeva poseta- U nekim jedinicama IS u Siriji bore se čečenski teroristi. Upravo zbog toga Moskva ne želi ekstremiste na vlasti na teritoriji od njihove granice udaljenoj svega 20 sati vožnje. Arapski portal Elaf tvrdi da je Rusija spremna da se uključi u sukob aktivno - uradiće u Siriji ono što je Amerika uradila u Iraku prošlog leta i poslaće nekoliko hiljada vojnih instruktora - objašnjava Kol.On dodaje da je jedan od dokaza toga poboljšanje vojnih veza Rusije i Irana.- Komandant Kasem Soleimani posetio je Moskvu, gde je dogovorena koordinacija na terenu. Dok je Izrael nezadovoljan ovom koalicijom, arapski portal Elaf tvrdi da je Amerika njome i više nego zadovoljna. Obama prećutno podržava ovu koaliciju jer ona povećava vojnu moć neprijatelja IS. SAD imaju sličan angažman s Iranom. Između njih ne postoji formalna koalicija, ali je uspostavljena obaveštajna koordinacija na terenu - tvrdi Kol.Da neki pregovori između Moskve i Vašingtona postoje potvrđeno je juče iz Rusije.- Ministarstvo odbrane u saopštenju je preciziralo da su američki stručnjaci pozvali Rusiju da se uključi u borbu protiv IS, a Sirija je, prema njihovoj oceni, najbolja za razmeštanje vazduhoplovnih snaga - preneo je juče Sputnjik.

OBAMA OBEZBEDIO PODRŠKU ZA SPORAZUM SA IRANOM

Američki predsednik Barak Obama obezbedio je podršku 34 senatora za sporazum o nuklearnom programu Irana i ne mora više da brine o mogućoj blokadi u Kongresu SAD.

Za podršku su se izjasnila 32 senatora-demokrate i dva nezavisna parlamentarca. Neophodan 34.

Glas obezbedila je senatorka iz Merilenda, Barbara Mikalski. Podrška omogućava Obami da uloži veto na rezoluciju ako Kongres, gde dominiraju Obamini protivnici, ipak pokušaju da blokiraju sporazum.

"Nijedan sporazum nije idealan, naročito onaj koje se zaključuje sa iranskim režimom. Zaključila sam da je Kompleksni zajednički akcioni plan (sporazum) najbolja mogućnost da se Iran spreči da stekne nuklearno oružje", obrazložila je Mikalski svoju odluku, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Američki poslanici treba do 17. septembra da donesu odluku o prihvatanju ili neprihvatanju sporazuma sa Iranom, posle jednomesečnog kolektivnog odmora, koji se završava iduće nedelje.

Kritičari, između ostalog, tvrde da je suviše ustupaka načinjeno Iranu, a kritiku je uputio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nazivajući sporazum velikom greškom, koja će dovesti do toga da Iran na kraju stekne nuklaerno oružje.

Sporazumom Irana i međunarodne posredničke šestorke (pet zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke) postavljaju se restrikcije na iranski nuklerani program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija Teheranu.

Američka javnost je podeljena po stranačkoj opredeljenosti, a prema novom istraživanju javnog mnjenja Univerziteta u Merilendu, 55 odsto Amerikanaca podržava sporazum, dok je 44 odsto protiv, preneo je Glas Amerike.

Mark GaleotiRUSIJA NEMA SNAGE ZA SUKOB U SIRIJIAmerički profesor Mark Galeoti ne veruje u tvrdnje da će se Rusija uključiti direktno u sirijski konflikt.- Moskva vidi Bašara el Asada kao istrošeni resurs. Naravno, neće ga potpuno ostaviti na cedilu, ali će mu verovatno ponuditi dostojanstven izlaz, na primer izgnanstvo u Rusiji. Možda bi Kremlj i želeo da pomogne Asadu, ali trenutno to nije u stanju da uradi. Previše njihovih trupa je na istoku Ukrajine, a ekonomske sankcije su pogodile njihovu privredu. Naravno, nikad neće prestati da Asadu prodaju oružje i vojnu opremu - tvrdi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track