RAZNELI EKSPLOZIVOM BLAGO STARO 20 VEKOVA: Ekstremisti uništili antički hram u Palmiri
Foto: Profimedia

Zločini

RAZNELI EKSPLOZIVOM BLAGO STARO 20 VEKOVA: Ekstremisti uništili antički hram u Palmiri

Planeta -
Džihadisti Islamske države u Siriji i Iraku učestvuju u najbrutalnijem, sistematskom uništavanju drevnih lokaliteta, nezabeleženom još od Drugog svetskog rata

BEJRUT - Pripadnici Islamske države uništili su antički hram Balshamin u sirijskom gradu Palmiri, javila je danas agencija AP navodeći da je Palmira pod zaštitom UNESKO i da je reč o jednom od najspektakularnijih arheoloških nalazišta na Bliskom istoku.

Sirijski zvaničnici i lokalni aktivisti su naveli da su ekstremisti upotrebili eksploziv kako bi uništili antički hram i da je eksplozija bila toliko jaka da su oštećeni i obližnji stubovi koji datiraju iz rimskog perioda. Uništeni hram Balshamin, datira iz prvog veka i posvećen je feničanskom bogu oluje i kiše. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji tvrdi da je antički hram uništen još pre mesec dana, ali AP prenosi izjavu Osame Al Hatibe, aktiviste koji se nalazi u Turskoj, koji kaže da je hram uništen u nedelju.

Uništeni hram se nalazio oko 500 metara od čuvenog amfiteatra u Palmiri, u kome su pripadnici Islamske države ubili više od 20 sirijskih vojnika zarobljenih u maju, rekao je Al Hatib. I jedni i drugi su saglasni da je za uništenje hrama upotrebljena velika količina eksploziva, naveo je AP uz napomenu da se i Sirijska opservatorija i aktivisti u Turskoj oslanjaju na informacije koje dobijaju iz Palmire i da se često dešava da iz Sirije, pogođene višegodišnjim građanskim ratom, dolaze kontradiktorne informacije.

Agencija AP je navela i da još nije poznato šta se desilo sa još jednim antičkim hramom u Palmiri, kao i da pristalice Islamske države na društvenim mrežama još ništa nisu objavile o uništenju hramova u Palmiri. Ekstremisti Islamske države koji su u delovima Sirije i Iraka proglasili kalifat smatraju da antički relikti promovišu idolatriju i tvrde da ih uništavaju u okviru svoje borbe protiv paganizma. Smatra se, kako navodi AP, da pripadnici Islamske države prodaju opljačkane umetnine i da na taj način zarađuju mnogo novca. Šef UNESKO Irina Bokova je rekla u petak da pripadnici Islamske države po Siriji i Iraku sistematski uništavaju antička nalazišta.

Bokova je dodala su islamisti počinili "ratni zločin".

"Uništavanje je novi ratni zločin i nepovratni gubitak za sirijski narod i čovečanstvo", navela je Bokova u saopštenju naglasivši da počinioci moraju odgovarati za svoje postupke.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući statuu Lava drevnoarapske boginje Alat staru oko dve hiljade godina na ulazu u muzej. Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje. Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svetske kulturne baštine Uneskoa. Bokova je u petak upozorila da ekstremisti Islamske države u Siriji i Iraku učestvuju u najbrutalnijem, sistematskom uništavanju drevnih lokaliteta, nezabeleženom još od Drugog svetskog rata. Ona je to izjavila nekoliko sati pošto su džihadisti potpuno uništili manastir u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, star 1.500 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track