REKLI, PA POREKLI: Kim pozvao Ban Ki-muna u posetu, pa mu u poslednji čas otkazao

Ovo se davno nije desilo

REKLI, PA POREKLI: Kim pozvao Ban Ki-muna u posetu, pa mu u poslednji čas otkazao

Planeta -
Ova odluka Pjongjanga je za duboko žaljenje, kaže generalni sekretar UN

SEUL - Severna Koreja otkazala je danas poziv generalnom sekretratu Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-munu da poseti industrijsku zonu Kaesong, što je Ban primio sa "dubokim žaljenjem".

"Nikakvo objašnjenje nije dato za promenu odluke u poslednjem trenutku. Ova odluka Pjongjanga je za duboko žaljenje", naveo je Ban u Seulu, prenela je agencija Rojters.

Ban je planirao da sutra poseti industrijsku zonu koja je zajednički poduhvat Pjongjanga i Seula i nalazi se na 10 kilometara unutar granice Severne Koreje. U Zoni posluje oko 120 južnokorejskih firmi, u kojima je zaposleno 53.000 severnokorejskih radnika.

"Ja, kao generalni sekretar UN, neću štedeti ni napore za podsticanje DPRK (Severne Koreje) da se angažuje sa međunarodnom zajednicom na miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i šire", dodao je Ban tokom međunarodne konferencije u Seulu gde se juče obratio okupljenima.

Ban je, preko "diplomatskih kanala", upoznat da je Pjongjang otkazao raniji poziv za posetu industrijskoj zoni koju je, sa delegacijom stranih diplomata 2006. posetio u svojstvu ministra spoljnih poslova Južne Koreje. Otkazivanje posete generalnom sekretaru UN-a dolazi u vreme kada su dve Koreje ponovo upale u spor oko plata u Kaesongu, pošto je Pjongjang insistirao kod poslodavaca na povišicama plate svojim (severnokorejskim) radnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track