RUSI NALJUTILI FRANCUZE: Ako je Moskva protiv Islamske države, neka ih onda napadne
Foto: FonetAP Jul 2015

Kritika Rusiji

RUSI NALJUTILI FRANCUZE: Ako je Moskva protiv Islamske države, neka ih onda napadne

Planeta -
Međunarodna zajednica udara po Islamskoj državi, udara i Francuska a Rusi, za sada, ništa, rekao šef francuske diplomatije

NJUJORK - Šef francuske diplomatije Loran Fabijus je danas kritikovao "one koji mnogo pričaju, a nisu angažovali nijedan avion" u borbi protiv džihadista Islamske države u Siriji, i pozvao Moskvu da se protiv islamista bori "konkretno", a ne "medijski".

"Treba gledati ko šta radi. Međunarodna zajednica udara po Islamskoj državi. Udara i Francuska. A Rusi, za sada, ništa. Ako ste protiv terorista, nije nenormalno da udarite po njima", rekao je Fabijus na konferenciji za novinare u Njujorku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak u govoru pred Generalnom skupštinom UN pozvao na "široku antiterorističku koaliciju" koja bi porazila vojsku Islamske države.

Rusija ne isključuje buduće napade protiv Islamske države, a nedavno je ojačala vojno prisustvo u Siriji, u uporištu režima na Sredzemnoj obali.

"U suštini, ono što je važno u borbi protiv Islamske države nisu napadi u medijima, nego pravi udarci. Logika je prilično jednostavna: oni koji su protiv Islamske države su oni koji udaraju po njoj", rekao je francuski ministar.

Francuska je članica koalicije koju u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji predvode SAD. Francuski avioni su svoj prvi napad u Siriji izveli u nedelju, dan uoči početka zasedanja Generalne skupštine UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track