SAVET EVROPE: Turska mora da ukine vanredno stanje
Foto: Reuters

Zabrinuti

SAVET EVROPE: Turska mora da ukine vanredno stanje

Planeta -

Turska mora "što je pre moguće" da ukine vanredno stanje uvedeno posle pokušaja vojnog udara u julu, izjavio je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnijeks.

Kako se navodi u memorandumu Saveta Evrope objavljenom danas, Muižnijeks je zatražio od Ankare da "hitno" ukine vanredno stanje i ponovo uspostavi "redovne procedure i pune garancije ljudskih prava".

On je "sa žaljenjem" primio odluku turske vlade da vanredno stanje produži za još tri meseca, počev od 19. oktobra, izrazivši nadu da će to produženje biti "znatno kraće", navodi se u memorandumu. Ne dovodeći u pitanje samu odluku Turske da uvede vanredno stanje i stavi van snage Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Muižnijeks je naveo da su dekretima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, donetim od jula, "izvršnoj vlasti data neograničena diskreciona ovlašćenja", što i dalje dovodi do "arbitrarnosti u odlučivanju".

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters

On je takođe izrazio zabrinutost zbog dekreta o produženju pritvora na 30 dana i zatražio "hitno ukidanje prakse hapšenja novinara i gašenja televizija na osnovu sudskih odluka", kao i prenošenje njihove imovine u vlasništvo države.

Muižnijeks je osudio i masovna sudjenja osobama optuženim za povezanost sa imamom Fetulahom Gulenom, koga turske vlasti optužuju za organizaciju puča.

U memorandumu Saveta Evrope takodje je istaknuto da pojedine odredbe Evropske konvencije ne mogu biti stavljene van snage bez obzira na okolnosti, među kojima su pravo na život i zabrana mučenja.

Turske vlasti odlučile su 3. oktobra da za još tri meseca produže vanredno stanje uvedeno posle pokušaja puča u noći između 15. i 16. jula, uprkos upozorenjima opozicije da režim koristi vanredno stanje da se obračuna sa političkim protivnicima.

PUČ NIJE USPEO, TVRDI ERDOGAN I PORUČUJE: Ovo je izdaja, odgovorni će skupo platiti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track