Snouden: Obaveštajne službe su se otele kontroli!
Foto: Reuters

Masovna špijunaža

Snouden: Obaveštajne službe su se otele kontroli!

Planeta -
Snouden (31) je bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) koji živi u egzilu u Rusiji od 2013. godine, pošto je obelodanio masovne NSA programa spijunaže, koliko je poznato, u saradnji sa evropskim saveznicima

BERLIN - Skandal zbog udruženog nemačko-američkog špijuniranja evropskih zvaničnika i velikih kompanijama potvrđuje koliko su velike razmere međunarodne špijunaže, istakao je odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden, pišu nemački mediji.

"Masovna špijunaža je realnost. Industrijska špijunaža se praktikuje i obaveštajne službe rade bez kontrole predstavnika naroda (parlamentaraca) i pravde", izjavio je Snouden u intervju za nemački nedeljnik "Špigel".

Snouden (31) je bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) koji živi u egzilu u Rusiji od 2013. godine, pošto je obelodanio masovne NSA programa spijunaže, koliko je poznato, u saradnji sa evropskim saveznicima.

"Od tada, činjenice su tu", rekao je Snouden i dodao da je bilo vreme da se "udari u srž problema", preneo je AFP.

Nemački mediji su optužili nemačku obaveštajnu službu BND zbog "pomoći" američkoj NSA u špijuniranju meta kao što su Erbas grupa, francuskog predsednika i Evropske komisije.

AFP navodi da je ključno pitanje u kojoj meri je BND "dobrovoljno" saradivao, pošto je NSA proširila svoj "nadzor od potencijalnih teroristickih pretnji na evropske zvaničnike i preduzeća kao i šta je (nemačka) vlada o tome znala".

Opozicija u Nemačkoj nastavila je sa napadima na nemački kancelarku Angelu Merkel prošle sedmice, tvrdeći da nije učinila ništa da zaustavi takvo špijuniranje u korist Vašingtona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja