SUĐENJE BOLNIČARU (95) IZ AUŠVICA: Odgovoran za smrt više od 3.500 ljudi
Foto: Reuters

Da li će ga stići pravda

SUĐENJE BOLNIČARU (95) IZ AUŠVICA: Odgovoran za smrt više od 3.500 ljudi

Planeta -
Nemačkom bolničaru Hubertu Zafkeu (95) sudiće se sledeće nedelje za saučesništvo u ubistvu 3.681 zatvorenika u nacističkom logoru Aušvic.

Zafke je služio kao narednik u nacističkoj SS jedinici u Aušvicu od oktobra 1943. do januara 1944. godine i radio je kao logorski bolničar od 15. avgusta do 14. septembra 1944. godine, navodi se u dokumentima.

Žalbeni sud u Nemačkoj saopštio je da je Hubert Zafke sposoban za suđenje, čime je preinačena odluka nižestepenog suda, koji je smatrao da on zbog godina ne može da izdrži sudski proces.

Optuženom se ne stavlja na teret da je direktno umešan u ubistva, nego da je bio upoznat s dešavanjima u logoru i da se pridružio organizaciji koja je svesno učestvovala u ubijanju više hiljada ljudi ili je to ubrzala.

Advokati odbrane insistiraju da njihov klijent nije bio umešan u zlodela u Aušvicu. Suđenje još jednom bivšem pripadniku ozloglašenih SS jedinica, Rajnholdu Haningu (94), počinje 11. februara zbog saučesništva u ubistvima u nacističkom logoru, u kom je bio stražar u periodu od 1943. do 1944. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja