Turska i Izrael zaratili zbog masakra u Parizu
Foto: Rojters

Napad na Francusku izazvao pometnju u svetu

Turska i Izrael zaratili zbog masakra u Parizu

Planeta -
Turski premijer Davutoglu nazvao teroristom šefa izraelske vlade Netanjahua i optužio ga za zločine protiv čovečnosti

PARIZ - Stravični teroristički napadi na Pariz i redakciju francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo, u kojima je ubijeno 17 ljudi, pokrenuli su međusobni verbalni rat između turskih i izraelskih zvaničnika, u kojem je premijer Izraela Bendžamin Netanjahu čak nazvan ekstremistom i ubicom.Tako je šef turske vlade Ahmet Davutoglu izjavio juče da je Netanjahu počinio zločine protiv čovečnosti.- Uradio je isto što i teroristi koji su izveli masakr u Parizu - naglasio je Davutoglu i istakao da ti zločini uključuju i smrtonosni izraelski upad 2010. na turski brod koji je nosio pomoć Palestincima u Pojasu Gaze.Davutoglu je takođe naglasio da sloboda štampe nikom ne daje dozvolu da vređa, opisujući objavljivanje karikatura proroka Muhameda kao veliku provokaciju.- Sloboda štampe ne znači slobodu vređanja - rekao je on.Nedavno je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao Netanjahua što se usudio da učestvuje u antiterorističkom maršu solidarnosti u Parizu, na šta je izraelski premijer odgovorio da međunarodna zajednica mora odbaciti sve te sramne izjave.

Nazvali rad Šarli ebdoa sramnim... Protest u Turskoj
Nazvali rad Šarli ebdoa sramnim... Protest u Turskoj

Inače, nakon što je list Šarli ebdo u sredu objavio novi broj s još jednom karikaturom proroka Muhameda, muslimani su širom sveta protestovali zbog toga, nazvavši potez francuskih novinara sramnim.Takođe, Francuzi su juče pomislili da su ponovo bili meta terorista kad je jedan vozač (19) slučajno uleteo u jednosmernu ulicu i tačno pred predsedničkom palatom udario jednu policajku.

Poslednja vestDŽIHADISTI NAPALI GRAD U BELGIJI, TROJE MRTVIHTroje ljudi poginulo je u sklopu antiterorističke operacije u istočnoj Belgiji. Operacija se izvodi u Vervijeru, gradu smeštenom između Liježa i granice s Nemačkom. Belgijska novinska agencija piše da ima nekoliko žrtava, a policijska akcija se nastavlja. U centru grada čuju se eksplozije i pucnji iz vatrenog oružja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track