SIRIJA: Putin šalje 150.000 vojnika, teroriste će goniti i u Iraku?
Foto: Printscreen/Reuters

Drugi dan bombardovanja

SIRIJA: Putin šalje 150.000 vojnika, teroriste će goniti i u Iraku?

Planeta -
Mete napada su gradovi sa severozapada zemlje koje drže ekstremisti, a ruske snage su uništile njihovih pet pozicija

Ruski avioni ponovo su gađali položaje pobunjenika u Siriji, javlja libanska televizija. Avioni su izveli najmanje 30 napada na "Armiju osvajanja", a gađana su ruralna područja u blizini severozapadnog grada Džisr al-Šugor, koji je pod kontrolom alijanse pobunjenika, uključujući grupu "Nusra front".

Isti izvor navodi da su mete napada "militanti". Grupa "Nusra front" poznata je kao sirijski ogranak Al Kaide.

Televizija je još javila da su na meti napada bile oblasti u provinciji Idlib, uključujući planinski region Zavija, kao i oblasti u provinciji Hama dalje prema jugu.

Televizija "Orijent njuz" prosirijske opozicije, javila je da su ruski avioni pogodili pobunjeničke pozicije u oblasti Hama. Osvajačka armija je napredovala na severozapadu Sirije, zajedno sa drugim pobunjeničkim grupama od maja, i osvojila grad Idlib i Džisr al-Šugur od vladini snaga, napredujući prema obalskim delovima zemlje.

21:15 - Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer oštro je danas kritikovao, kako je rekao, "samostalne odluke" Rusije da preduzme direktnu vojnu akciju u ratom razorenoj Siriji. Štajnmajer je na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku istakao da je potreban zajednički globalni napor da se okonča "smrtonosna pat pozicija" u Siriji gde "nema kraja pokoljima", prenela je agencija AP.

20:30 - Francuski predsednik Fransoa Oland danas je izjavio da bi na meti vazdušnih udara u Siriji trebalo da budu džihadisti Islamske države, a ne druge grupe. Oland je rekao da je od vitalnog značaja da se obezbedi da "udari, bez obzira ko ih izvodi, imaju kao metu IS, a ne druge grupe", preneo je AFP. Francuski predsednik sastaće se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom sutra kako bi razgovarali o krizi u Siriji pred samit posvećen mirovnom procesu u Ukrajini u Parizu, saopštilo je francusko predsedništvo

20:12 - Video konferencija koju su danas imali ruska i američka vojska bila je fokusirana na omogućavanje regularne komunikacije između vojnih eksperata kako bi se sprečili eventualni konflikti na sirijskom nebu tokom operacija protiv Islamske države, rečeno je u ruskom ministarstvu odbrane.

19:30 - Prvi razgovori između ruske i američke vojske koji su danas obavljeni povodom intervencije Rusije u Siriji trajali su sat vremena, objavila je Bela kuća.

19:24 - Ruski avioni bombardovali su danas još pet ciljeva Islamske države u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dodajući da će nastaviti sa vazdušnim udarima protiv ekstremističke grupe.

19:15 - Sirija ne bi trebalo da bude primorana da bira između svog predsednika Bašara el Asada i terorističkih grupa poput Islamske države, izjavio je danas u Ankari turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.Predsednik Turske, koji odbacuje ideju da se sarađuje s Asadom u borbi protiv Islamske države, obratio se danas turskom parlamentu dan nakon vazdušnih napada Rusije na Siriju, koja podržava sirijskog predsednika.

18:55 - Moskva će razmotriti učešće u vazdušnim operacijama protiv Islamske Države na teritoriji Iraka ukoliko Bagdad zatraži pomoć, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Ilija Rogačov.

„Ako dobijemo odgovarajuću molbu iračke Vlade, odnosno Saveta bezbednosti, mi ćemo proceniti političku i vojnu svrsishodnost vojnih akcija na toj teritoriji“, objasnio je Rogačov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je na dan početka ruskih vazdušnih napada u Siriji dekret o angažovanju 150.000 regruta u ruskoj vojsci. Tajming ovog dekreta izazvaće sumnje na Zapadu o tome da li Putin možda planira širu ofanzivu kako bi pomogao Bašaru el Asadu, sirijskom predsedniku. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, insistirao je da ovaj dokument nema nikakve veze sa sirijskim ratom.- To je redovni dokument koji predsednik potpisuje dva puta godišnje. Ni na koji način nije povezan sa Sirijom, naravno, tamošnja situacija nikako se ne tiče regruta - rekao je Peskov za “Sputnjik”.

18:29 - Irački premijer Hajder al-Abadi izjavio je da bi razmotrio mogućnost ruskih vazdušnih udara na položaje džihadista Islamske države u Iraku, ukoliko bi Moskva to ponudila

18:20 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se njegova zemlja i koalicija na čelu sa SAD slažu oko ciljeva njihove borbe protiv terorizma u Siriji. "Mi imamo isti pristup, to su Islamska država, Al Nusra Front i druge grupe", rekao je Lavrov na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku

18:10 - Francuski predsednik Fransoa Oland i njegov ruski kolega Vladimir Putin sutra će u Parizu razgovarati o Siriji, pre samita o mirovnom procesu na istoku Ukrajine, saopštila je Jelisejska palata

17:42 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da Rusija ne vidi Slobodnu sirijsku armiju (FSA) kao terorističku organizaciju

17:20 - Američko ministarstvo odbrane saopštilo da je počelo razgovore s ruskom vojskom kako bi se izbeglo da snage SAD i Rusije pucaju jedne na druge u Siriji.

17:08 - Moskva će razmotriti učešće u vazdušnim operacijama protiv Islamske Države na teritoriji Iraka ukoliko Bagdad zatraži pomoć, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Ilija Rogačov.

16:50 - Direktor Departmana za nove izazove i pretnje u Ministarstvu inostranih poslova Rusije Ilja Rogačov izjavio je danas da Rusija ne namerava da se udružuje sa koalicijom koju predvodi SAD u borbi protiv "Islamske države" (IS)

15:12 - Američki senator Džon Mekejn izjavio je danas da su meta vazdušnih udara Rusije u Siriji bili regruti pobunjeničke grupe Slobodna sirijska armija (FSA), koju SAD podržavaju.

15:00 - "To je tragedija dragi moji Amerikanci - tragedija što smo dotle dogurali", poručuje Džon Mekejn, nekadašnji američki predsednički kandidat komentarišući početak ruske vojne intervencije u Siriji. Mekejn veruje da je došlo vreme da se američki predsednik osvesti i vrati zemlji vodeću poziciju, ali pri tome, kako pojašnjava, ne poziva na vraćanje hiljada američkih vojnika u Irak ili njihovo upućivanje u Siriju.

14: 46 - Rusko vazduhoplovstvo uništilo je danas već pet pozicija terorističke grupe Islamska država, izjavio je ambasador Sirije u Moskvi Rijad Hadad.

&feature=youtu.be

14:45 - Komentarišući navode da je Rusija bombardovala i civile, predsednik Vladimir Putin je rekao da su ti navodi počeli da se pojavljuju u javnosti i pre nego što su avioni uopšte poleteli. On je to opisao kao "napad informacijama".

I druge zemlje su bombardovale Siriju već više od godinu dana, kazao je Putin ističući da je koalicija okupljena oko SAD okupirala sirijski vazdušni prostor bez saglasnosti UN ili zvaničnog poziva Damaska.

Vladimir Putin, Foto: Fonet
Vladimir Putin, Foto: Fonet

14:40 - Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec plaši se da će ruski udari u Siriji pokrenuti novi talas izbeglica.

13:48 - Ruski udari na centre islamista u Siriji izazvali su pometnju u njihovim redovima, a svedoci tvrde da "takav nivo razaranja nisu videli od početka sirijske krize ni tokom vazdušnih udara zapadne alijanse". "Radi se o sasvim novom nivou devastacije", tvrdi jedan od svedoka udara u centralnoj provinciji Homs. "Poslednjih pet godina izloženi smo raznim vrstama oružja, ali ovo što se dogodilo tokom ruskih udara je nešto apsolutno najžešće što je ikada pogodilo ovaj prostor", tvrdi svedok, a prenose sve vodeće agencije.

13:15 - Skladište municije Islamske države uništeno je u napadu ruskih snaga, javlja Raša Tudej. Snimak je napravio dron blizu Idliba. Više od 50 ruskih aviona i helikoptera se nalazi iznad Sirije. Rusko vazduhoplovstvo uništilo je od početka operacije nekoliko objekata Islamske države u Siriji, uključujući štab terorista kod grada Idliba i fabriku eksploziva i municije severno od grada Homsa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, navodeći da udari po objektima civilne infrastrukture nisu izvođeni.

Dobro utvrđeno betonsko zdanje sa tri nivoa uništeno je direktnim udarom aviobombi FAB-500, a na snimku se vidi da okolni objekti nisu stradali.

13:05 - Iran je dao podršku ruskim napadima u Siriji.

13:03 - Ruska vojna podrška dovešće do "velike promene" u ratu koji se četiri godine vodi u Siriji, posebno zbog mogućnosti da se lociraju pobunjenički ciljevi, rekao je danas neimenovani vojni izvor iz sirijske vlade. "Sigurno je da će biti velike promene na terenu, i to zbog napredne tehnologije i oružja koje poseduje ruska armija, posebno u nadgledanju i identifikovanju ciljeva", rekao je taj izvor.

"Možda se najveća promena koja će se dogoditi odnosi na sposobnost Rusa da identifikuju koordinate lokacija terorističkih grupa, posebno štabove njihovih vođa i njihovo kretanje", rekao je. Rusija je juče počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

12:52 - Rusija će informisati SAD o toku ruske operacije u borbi protiv terorističke grupe "Islamska država" (IS), izjavio je danas zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov. Prema njegovim rečima, iz SAD nisu stizali nikakvi signali da žele da učestvuju u radu informativnog centa u Bagdadu, koji su formirale Rusija, Sirija, Irak i Iran radi prikupljanja i obrade obaveštajnih informacija o aktivnosti IS.

12:50 - Ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov ranije danas je rekao da su meta ruskih vazdušnih napada u Siriji isti teroristi koji su na meti napada SAD i odbacio optužbe Vašingtona da ruska vojska nije uspela da koordiniše napade, tvrdeći da te ocene predstavljaju "rat dezinformacija". Orlov je rekao da su mete napada Islamska država i Nusra front koji je podružnica Al-Kaide u Siriji "dve terorističke organizacije prepoznate kao takve".

Šef opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta Haled Hoža rekao je u Ujedinjenim nacijama da su u ruskim vazdušnim napadima u četiri oblasti ubijena 36 civila, od kojih su pet deca. Ovi navodi nisu nezavisno potvrđeni.

Rusija je juče započela napade na Islamsku državu, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Rusija koordiniše odabir meta svojih napada na teroriste u Siriji sa oružanim snagama te zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva će pružati podršku sirijskoj armiji u borbi protiv Islamske države i ostalih terorističkih i ekstremističkih grupa, kaže on.

"Te organizacije su veoma poznate. Naravno, mete su identifikovane u koordinaciji sa sirijskim oružanim snagama", rekao je Peskov. Portparol je istakao da operaciju ruskih vojnih snaga u Siriji u potpunosti finansira Moskva.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je odbacio optužbe da su se na meti ruskih vazdušnih napada u Siriji našli i drugi ciljevi, sem Islamske države i da su pogođeni civili.

"Glasine da ciljevi ovih vazdušnih napada nisu pozicije Islamske države su neosnovane", rekao je Lavrov novinarima posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Njujorku. Lavrov je dodao da nema podatke o civilnim žrtvama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track