VELIKA BRITANIJA NA NOGAMA: Konzervativci debatuju o izlasku iz EU
Foto: Reuters Jun 2015

U susret referendumu

VELIKA BRITANIJA NA NOGAMA: Konzervativci debatuju o izlasku iz EU

Planeta -
Britanski premijer Dejvis Kameron tek treba da odredi datum referenduma, koji je obećao do kraja 2017. godine

LONDON - Konzervativni poslanici već su počeli debatu oko referenduma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji, otvarajući stare podele koje su skoro "potopile" partiju.

Dejvid Kameron, Foto: Fonet/AP
Dejvid Kameron, Foto: Fonet/AP

Britanski premijer Dejvis Kameron tek treba da odredi datum referenduma koji je obećao do kraja 2017. godine, ali i pregovara o reformama sa svojim evropskim partnerima.

"Verujem da nas članstvo u EU čini jačom zemljom, prosperitetnijom i naprednijom", rekao je član parlamenta iz redova konzervativaca Demijen Grin, predsedavajući konzervativne struje u EU.

Član britanskog parlamenta Gerald Hovart misli suprotno i kaže da su se mnoge stvari promenile u EU u odnosu na 1975. godinu kada su Britanci poslednji put glasali o toj organizaciji, da su izmenjeni mnogi propisi i da su Britanci ostali bez većine nadležnosti.

Među konzervativnim poslanicima trenutno je njih 22 čvrsto u stavu za izlazak Britanije iz EU, dok njih 47 naginje negativnom odgovoru na referendumu, rezultat je studije organizacije "Otvorena Evropa", objavljene prošle sedmice. Samo 14 članova parlamenta odlučno zagovara ostanak u EU, dok je njih oko 200 i dalje neopredeljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track