VELIKI POŽAR U PRAGU: Planuo najveći filmski studio u Evropi
Foto: Printscreen Twitter

Šteta blizu 4 miliona evra

VELIKI POŽAR U PRAGU: Planuo najveći filmski studio u Evropi

Planeta -

U filmskom studiju Barandov na periferiji Praga večeras je izbio veliki požar u kojem su povređena trojica vatrogasaca, skoro potpuno su izgorele kulise srednjevekovnog gradića za američku seriju "Najtfol", a gust dim i vatra videli su se i s Karlovog mosta koji je kilometrima daleko.

Češka tv mreža CT24 objavila je da je požar izbio na setu serije o vitezovima Templarima koju snima ekipa "Histori čenela".

- Pored kulisa, vatra je zahvatila i grmlje i drveće u okolini - kazala je dnevniku "Pravo" portparol vatrogasne službe Pavlina Adamcova i dodala da je angažovano sedam profesionalnih i 10 dobrovoljnih vatrogasnih ekipa.

Vatrogasci su u pomoć pozvali i policiju koja im je pozajmila dva vodena topa, a požar su gasili i vojna cisterna sa aerodroma "Kbeli" u Pragu i vatrogasni helikopter.

Češki dnevni list "Hospodarske novini" objavio je da su povređena tri vatrogasca usled trovanja ugljen monoksidom.

Nakon skoro tri sata borbe, požar na površini 6.000 kvadratnih metara je pod kontrolom, a šteta se procenjuje preliminarno na oko 3,7 miliona evra.

Filmski studio Barandov spada u najstarije u Evropi, a on je i najveći. Osnovala ga je 1930-tih godina porodica pokojnog predsednika Češke Vaclava Havela, braća Miloš i Vaclav Havel. Tu često snimaju i strane filmske ekipe, najčešće iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

U njemu su snimani i filmovi kao što su "Kazino Rojal", "Nemoguća misija", "Bornov identitet" i drugi.

(Foto: Printscreen Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track