(VIDEO) MIP TURSKE NAPAO EU: Nama prigovarate, a sami poštujete ljudska prava kako vam se hoće
Foto: Reuters

Prozivka

(VIDEO) MIP TURSKE NAPAO EU: Nama prigovarate, a sami poštujete ljudska prava kako vam se hoće

Planeta -

ANKARA - Ministarstvo inostranih poslova Turska napalo je danas Evropsku uniju jer je zatražila od Ankare da se uzdrži od prekomernih izjava, navodeći da je veoma loše što je evropski blok podržao Holandiju, koja je, kako smatraju u Ankari, prekršila ljudska prava i evropske vrednosti.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se Evropska unija zalaže za demokratske vrednosti i osnovna ljudska prava i slobode selektivno i da njen poziv na smirivanje nema važnost za Ankaru.

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš izjavio je juče posle sednice vlade da Turska neće dozvoliti holandskom ambasadoru da se vrati u Ankaru sve dok Holandija na svom tlu ne dozvoli održavanja skupova turskih političara, koji vode referendumsku kampanju. On je rekao da Turska obustavlja politički dijalog na visokom nivou sa Holandijom, nakon odluke vlade te zemlje o zabrani da dva turska ministra vode kampanju na holandskom tlu.

Kurtulmuš je dodao da Ankara, takođe, zatvara vazdušni prostor za holandske diplomate sve dok Holandija ne ispuni turske zahteve. On je, takođe, nagovestio da će Turska preispitati dogovor koji je postigla sa EU, kojim se zaustavlja priliv migranata preko Turske ka zapadnoj Evropi.

TURSKA OČITALA BUKVICU NEMAČKOJ: Naučite da se ponašate i batalite dvostruke standarde

Holandija je, kao i Nemačka i Austrija, zauzela stav da na svojoj teritoriji ne dozvoljava turskim političarima da održavaju skupove podrške za predstojeći referendum o izmeni ustava u aprilu, kojima bi se turskom predsedniku Redžepu Tajipu Ergodanu omogućilo da proširi svoja ovlasćenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track